Ambtenaar gaat volgende maand opnieuw staken

DEN HAAG, 12 AUG. Het openbaar vervoer in zeven grote steden gaat op 14 en 15 september voor 48 uur in staking als de leden van de ambtenarenbonden daarmee instemmen.

Dat heeft een woordvoerder van de grootste bond, de AbvaKabo, vanmorgen gezegd. De kaderleden in Amsterdam hebben de vervoersstaking al bevestigd.

De acties van de gemeente-ambtenaren, die wachten op een CAO-bod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), worden op 13 september hervat. Volgens de AbvaKabo zullen vanaf die datum ook de reinigingsdiensten en de professionele brandweerlieden weer actie gaan voeren. De bonden sluiten niet uit dat de reinigingsdiensten voor langere tijd in staking zullen gaan.

Het landelijk actiecentrum van de bonden verzamelt aan het eind van deze maand de actieplannen uit alle regio's. Juristen van de bonden gaan daarna uitzoeken in hoeverre de stakingen kunnen worden tegengehouden door de rechter. De bonden willen proberen de grenzen steeds verder te leggen.

Behalve Amsterdam zullen de vervoersstakingen ook de steden Groningen, Utrecht, Rotterdam, Maastricht, Nijmegen en Dordrecht treffen. Deze vervoersbedrijven deden al eerder mee aan stakingen van 24 uur.

In mei, juni en juli hielden tientallen reinigingsdiensten stiptheidsacties, ter ondersteuning van hun eis van 2,5 procent loonsverhoging. De werkgevers boden tot op heden "koopkrachtbehoud voor de meeste ambtenaren', wat volgens de bonden neerkomt op een loonsverhoging van enkele tienden van een procent.

“We hebben voor het zomerreces aangekondigd dat de acties harder zullen worden en langer zullen gaan duren als de werkgevers geen nieuw bod doen”, zegt de AbvaKabo-woordvoerder. “De werkgevers hebben er op gespeculeerd dat de druk van de ketel zou gaan door de vakantieperiode en dat wij daarna onze looneis zouden verlagen.”

De partijen hebben sinds juni niet meer contact gehad over een nieuwe arbeidsovereenkomst. De laatste afspraak in juli, een technisch beraad over de mogelijkheid een tweejarige CAO af te sluiten, werd door de werkgevers afgezegd. Het kabinet heeft steeds gezegd dat er geen geld is voor een loonsverhoging.

De rijksambtenaren hebben eveneens aangekondigd hun acties te zullen verharden vanaf 13 september. Voor de vakantie waren vooral ambtenaren van belastingdiensten en het gevangeniswezen actief.