Voor derde keer sinds april ontkomt kaper naar Taiwan

TAIPEI, 10 AUG. Voor de derde keer in vier maanden is een Chinese vliegtuigkaper er in geslaagd naar Taiwan te ontkomen. Op het vliegveld van Taipei is een man gearresteerd die vandaag een Boeing 767 van Air China met 150 mensen aan boord had gekaapt en het toestel had gedwongen naar de Taiwanese hoofdstad te vliegen.

Niemand raakte bij de kaping gewond. Het Chinese toestel is na de gedwongen landing met dertienkoppige bemanning en passagiers naar China teruggevlogen.

De kaper, een dertigjarige man uit de provincie Hebei in het noorden van China, dreigde passagiers van vlucht CA973 te besprenkelen met zuur dat hij in een flesje bij zich droeg. Dat gebeurde toen het toestel onderweg was van Peking naar Xiamen, in het zuidoosten van China. Het uiteindelijke doel van de reis was Jakarta, zo liet een woordvoerster van de burgerluchtvaartdienst in China weten. Het vliegtuig had 137 passagiers en 13 bemanningsleden aan boord.

Bij aankomst op het vliegveld van Taipei werd de kaper gearresteerd. Tegen wachtende verslaggevers zei hij dat hij de communistische regering van de Volksrepubliek China ontvluchtte. “Ik verzet mij tegen het éénpartijstelsel in China. De mensen in China leven in wanhopige omstandigheden”, aldus de kaper. Hij zei dat hij zijn actie langdurig had voorbereid. In antwoord op de vraag of hij wist welke straf hem stond te wachten antwoordde de kaper dat hij liever in een vrije maatschappij als Taiwan sterft dan te leven in China.

In juni kaapte een Chinese man, gewapend met een speelgoedgeweer en een mes, een toestel van China Airlines met 62 personen aan boord en dwong het naar Taipei te vliegen. In april deden twee mannen met pistolen hetzelfde met een Boeing 757 van China Southern Airlines. In alle gevallen stuurde Taiwan het gekaapte vliegtuig terug naar China en arresteerde de kapers, die politiek asiel aanvroegen. Allen moeten terechtstaan voor kaping. Op het kapen van een vliegtuig staat de doodstraf in Taiwan, maar algemeen wordt aangenomen dat die straf niet zal worden opgelegd. (AP)