Unilever en KLM hoger op positief gestemde beurs

AMSTERDAM, 10 AUG. De euforie op de Amsterdamse effectenbeurs duurt voort. Ondanks de aarzelingen van analisten over de cijfers die de luchtvaartmaatschappij KLM en het voedingsconcern Unilever later deze week bekend zullen maken, zijn de koersen van deze hoofdfondsen vanmorgen flink gestegen.

AMSTERDAM Unilever, dat op de Amerikaanse markt verwikkeld is in een prijzenoorlog met grootste concurrent Procter & Gamble, is de laatste maanden op de Amsterdamse effectenbeurs steeds verder onder druk komen te staan. Het enthousiasme van beleggers over de jaarwinst over 1992, dat ertoe leidde dat de koers van het aandeel zelfs ruim door de 200-guldengrens schoot, is sindsdien sterk bekoeld. Vanmorgen bleek er echter toch weer vraag te zijn naar het Brits/Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern, waardoor de koers 2,10 gulden aantrok tot 187,20 gulden.

Ook KLM profiteerde vanmorgen van de goede stemming op het Damrak. Hoewel analisten niet uitsluiten dat de luchtvaartmaatschappij donderdag sombere cijfers bekend zal maken, geven toch steeds meer effectenkantoren hun cliënten het advies om aandelen KLM te kopen. De koers steeg vanmorgen met 80 cent tot 34,50 gulden.

De voortdurende koersstijgingen op de beurs stellen steeds meer beleggers voor problemen. In de verwachting dat de koersen na de maandenlange rally zouden dalen, heeft een aantal op termijn aandelen verkocht. Nu deze contracten ook daadwerkelijk uitgevoerd moeten worden, zien de beleggers zich genoodzaakt om - tegen de hogere koersen - alsnog aandelen te kopen. Deze extra vraag leidt er vervolgens weer toe dat de koersen nog verder omhoog worden gestuwd. De EOE-index klom vanmorgen met 2,36 punten tot 344,71 en bereikte daarmee voor de zoveelste keer dit jaar een record. De stemmingsindex klom 1 punt tot 124,90.

De koersstijging heeft volgens handelaren voor een deel wel te maken met een toenemende belangstelling van (veelal buitenlandse) beleggers die ervan uit gaan dat Nederlandse ondernemingen over een goed uitgangspositie beschikken om na afloop van de economische recessie snel winst te gaan maken en de aandelen tegen de relatief lage koersen als een koopje beschouwen.

Andere favorieten bij de hoofdfondsen waren vanmorgen DSM, Philips, Polygram en Koninklijke Olie. Het Heerlense chemieconcern DSM, dat vorige week uiterst sombere voorspellingen deed over het winstniveau in 1993, klom zelfs 2,20 gulden tot 95,10 gulden. Branchegenoot Akzo, die er bedrijfseconomisch gezien veel beter voorstaat, steeg met twee kwartjes slechts licht tot 166,10 gulden. Hoogovens was vanmorgen daarentegen minder in trek. Na de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken, daalde de koers vandaag met 1,20 gulden tot 47 gulden rond het middaguur.

Op de lokale markt bestond evenals gisteren veel belangstelling voor het handelshuis Hagemeyer. Aanleiding is de verkoop door Hagemeyer van een bedrijfspand in Singapore dat het concern een fikse boekwinst van nog onbekende grootte zal opleveren. De prijs trok 3 gulden aan tot 93,80 gulden. Voor bouwer HBG werd 2 gulden meer betaald op 277 gulden en kantoorinrichter Ahrend zag de prijs 1,50 gulden oplopen tot 88,50 gulden. Begemann trok 1,20 gulden aan naar 44,30 gulden. Voor Randstad werd 1,30 gulden meer betaald op 58 gulden.

NEW YORK Op de Newyorkse effectenbeurs is de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen gisteren gestegen naar een recordniveau. Het koersgemiddelde steeg met 15,65 punten tot 3.576,08. Het vorige record werd op 26 juli geboekt met 3.567,70.

Handelaren schreven de koerswinsten vooral toe aan de aanvaarding van de begrotingsplannen van president Clinton door het Congres afgelopen vrijdag. Daardoor stapten beleggers in de markt die vorige week een afwachtende houding hadden aangenomen en gingen de obligatiekoersen flink omhoog. Eastman Kodak trok evenals vrijdag veel kopers door de aankondiging van het vertrek van topman Kay Whitmore. Ook Chevron en technologiefondsen waren in trek.

Op de valutamarkt in New York lag de dollarkoers tegen het einde van de handel op 1,9100 gulden na een slotkoers van 1,9070 gulden in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,9080 gulden. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar vanmorgen rond het middaguur 1,9177 gulden.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs eindigden de aandelenkoersen vanmorgen iets hoger. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 0,70 punten hoger op 20.493,75. Eerder op de dag was de index nog 110 punten hoger, maar institutionele beleggers trokken zich terug toen bleek dat de kansen voor een belastingverlaging nauwelijks aanwezig zijn.