Opec praat weer over produktie

ROTTERDAM, 10 AUG. OPEC, de organisatie van olie exporterende landen, wil opnieuw een poging ondernemen om op korte termijn een eind te maken aan de overproduktie van olie door enkele van de 12 lidstaten: Koeweit, Iran, Saoedi-Arabië en Nigeria.

Vanochtend leidde OPEC-voorzitter Jean Ping in Wenen een bijeenkomst van de speciale commissie die de produktie van individuele lidstaten bijhoudt. Mogelijk komt er op korte termijn een spoedvergadering van alle 12 olieministers. Volgens de jongste ramingen brengt OPEC nu 24,64 miljoen vaten per dag op de markt, ruim een miljoen vaten meer dan het plafond dat voor het lopende kwartaal was afgesproken. Daardoor is de olieprijs nu circa 5 dollar beneden de richtprijs van 21 dollar die OPEC hanteert. Grootste probleem voor het kartel vormt Koeweit, dat weigert zich neer te leggen de afspraken voor een maximumproduktie van 1,67 miljoen vaten per dag.