Luisa Castro

Luisa Castro: Afscheid van Galicië. Vert. Harriët Peteri. Uitg. Arena, 144 blz. Prijs ƒ 34,50.

In een vissersdorpje in Galicië springen de vijftienjarige Amerika en haar vadsige vriendin Fátima het spiraalmatras van het bed van Amerika's ouders kapot. Niet zo maar een spiraalmatras; het oude, volledig verzakte matras herbergde "het hol', waar Amerika en haar zusje altijd hebben gespeeld. Het kapotgaan van de spiraal symboliseert het einde van de veiligheid van de jeugd. De gebeurtenis vormt het begin van een ontroerend verhaal dat verteld wordt door het zusje van Amerika, in de vorm van herinneringen aan een dichtbij verleden. Haar verhaal is eigenlijk een poging om het verstrijken van de tijd tegen te gaan, om het verleden niet te laten overwoekeren door het heden, en om de laatste verbindingstouwtjes met de jeugd vast te houden.

Afscheid van Galicië is de debuutroman van de jonge Spaanse schrijfster Luisa Castro, die hiervóór vier dichtbundels publiceerde, waarvan er twee met een literaire prijs werden bekroond. Aan haar proza is te merken dat Castro ook poëzie heeft geschreven. Het boek is mooi van ritme en heel subtiel van toon. En toch gaat het nergens zweven.