Kirsten Vlieghuis en de nationale vrije ...

Kirsten Vlieghuis en de nationale vrije slag-estafette (vrouwen) hebben vanochtend in Sheffield de finales bereikt van de Europese zwemkampioenschappen. De 17-jarige Vlieghuis plaatste zich als achtste voor de eindstrijd op de 400 meter vrij, die vanmiddag wordt afgewerkt. Vlieghuis herstelde zich sterk van een slecht optreden op de 200 meter. Met 4.16,83 benaderde de zwemster uit Borne haar persoonlijke record tot op twee seconden. De progressie van Vlieghuis stagneert sinds zij twee jaar geleden twee Europese jeugdtitels veroverde.

De beste tijd in de ochtendsessie kwam op naam van de Duitse Dagmar Hase (4.12,52). De tweede Nederlandse, Carla Geurts, plaatste zich voor de B-finale. Geurts is al 22 jaar, maar haar naam heeft in de nationale zwemwereld niet zo'n bekende klank als die van Vlieghuis. Lang zwom de studente bewegingswetenschapen in buitenwater, pas recentelijk trekt ze stelselmatig haar baantjes in een bad.

Het estafette-kwartet, bestaande uit Angela Postma, Melanie Bos, Patricia Stokkers en Inge de Bruijn, verdedigt de twee jaar geleden in Athene veroverde titel. De vier noteerden vanochtend de zesde tijd: 3.51,52. Duitsland (3.45,52) is favoriet voor de finale, waarin Karin Brienesse vanmiddag deel uitmaakt van de Nederlandse ploeg.

De rugslagzemsters Naomi van der Woerd en Iris Westrik hoeven vandaag het bad van Ponds Forge niet meer in. Hun tijden van vanochtend, 1.05,58 en 1.06,47 waren niet voldoende voor een plaats bij de beste zestien.