Aartsvaders van EMS niet blij met wijziging

PARIJS, 3 AUG. De aartsvaders van het Europees Monetair Stelsel, Valéry Giscard d'Estaing en Helmut Schmidt, zijn niet gelukkig met de wijzigingen die hun geesteskind dit weekeinde heeft ondergaan. Dat hebben ze gisteren laten blijken in een korte verklaring die zij gezamenlijk hebben uitgegeven.

Het wisselkoerssysteem is buiten werking gesteld, schrijven zij, en dat is in strijd met het nastreven van een monetaire en politieke unie in Europa.

Schmidt en Giscard d'Estaing waren eind jaren zeventig respectievelijk als bondskanselier van West-Duitsland en president van Frankrijk de initiatiefnemers van het Europees Monetair Stelsel, dat op 13 maart 1979 in werking trad.

Het feit dat de getolereerde afwijking van de spilkoers in het EMS is verruimd van 2,25 procent naar 15 procent betekent volgens Schmidt en Giscard niets minder dan dat het EMS is opgeheven. Dat kan praktische voordelen hebben, erkennen zij, maar alleen als het om een tijdelijke maatregel gaat en een "aanpassingsfase'.

Beide staatslieden doen een dringend beroep op de lidstaten van de Europese Gemeenschap om het EMS zo snel mogelijk weer normaal te laten functioneren.

Giscard en Schmidt vrezen dat de tweede fase van de monetaire unie, die op 1 januari 1994 moet ingaan, in gevaar komt als het EMS ingrijpend gewijzigd blijft. Zij onderstrepen dat de vorming van een monetaire unie in Europa al vijfentwintig jaar lang een gemeenschappelijk streven is van de Duitsers en de Fransen en nog altijd de beste manier om de Europese Gemeenschap voor te bereiden op de “uitdagingen van de 21ste eeuw”.