Spionnen voor ex-DDR opgepakt

BONN, 2 AUG. In Duitsland en België zijn afgelopen weekeinde acht mensen gearresteerd die ervan worden verdacht van 1979 tot in het jaar 1990 voor de toenmalige DDR te hebben gespionneerd.

Zij zouden behoren tot de "Topaz-ring', waarover in archieven van de inlichtingentak van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) al eerder gegevens waren gevonden. Aangenomen wordt dat dankzij de enkele maanden geleden in Duitsland aangekomen kopieën die de KGB in Moskou had van Stasi-dossiers meer bekend is geworden over de identiteit van de verdachten. De twee belangrijkste arrestanten zouden een 47-jarige hoge Duitse ambtenaar bij de NAVO in Brussel ("Topaz') en zijn 45-jarige Britse echtgenote zijn. Zij zouden volgens het bureau van de Duitse procureur-generaal in Karlsruhe sinds 1979 meer dan 10.000 geheime NAVO-documenten aan de DDR geleverd hebben. Volgens Duitse kranten had de Stasi-spionagedienst HVA daarvoor zeer veel geld betaald. De zes andere verdachten werden in Saarland en Noordrijn-Westfalen aangehouden.