Feyenoorders kunnen zwaar worden gestraft

ROTTERDAM, 2 AUG. Een eventuele strafzaak tegen spelers van Feyenoord die betrokken waren bij de incidenten in de wedstrijd van het Maritiemtoernooi tegen een Helderse selectie, vorige week donderdag, zal deze week nog niet plaats hebben. De tuchtcommissie van de KNVB komt vermoedelijk pas kort voor de start van de competitie voor het eerst bijeen. Ondertussen is de Helderse selectie na intern beraad tot de conclusie gekomen dat Ulrich van Gobbel de klap heeft uitgedeeld, waardoor aanvoerder Ronald Schouten een gebroken kaak opliep. Hij is daaraan vrijdagmiddag geopereerd.

Jo de Min, de secretaris van de tuchtcommissie, had vanochtend nog geen rapport binnen van arbiter Hoonderd die het duel leidde. De tuchtcommissie is ook ge¨nteresseerd in de waarneming van de grensrechter. Het bewijsmateriaal blijft voorlopig beperkt tot getuigenverklaringen. Een amateurfilmer die de incicenten op video vastlegde zal de beelden niet afstaan aan de NOS of de KNVB. Met hem heeft Feyenoord een financiële regeling getroffen.

Spelers die in staat van beschuldiging worden gesteld, hangt een zware straf boven het hoofd. Volgens het gewijzigde tuchtreglement gelden strafmaatregelen naar aanleiding van oefenduels weliswaar niet voor competitie- en bekerwedstrijden, maar bij gewelddadige handelingen of gemeen spel kan daarop een uitzondering worden gemaakt. Voorzitter Jorien van den Herik kondigde zaterdag na het treffen met FC Barcelona overigens disciplinaire maatregelen aan tegen de vier Feyenoorders die bij de vechtpartij waren betrokken.

Uit verklaringen van spelers van de Helderse selectie valt op te maken dat Ronald Schouten knock-out is geslagen door international Ulrich van Gobbel. De aanvoerder van het gelegenheidsteam, inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis, wilde een opstootje tussen Henk Fräser en Igor Beuker sussen. “Fräser begon te spuwen”, kan Schouten zich nog helder voor de geest halen. “Als reactie daarop duwde Beuker hem weg. Zo'n gebaar van: wegwezen. Vervolgens kwamen van alle kanten Feyenoorders aanrennen. Ik zag dat Van Gobbel als een wilde om zich heen stond te trappen. Fräser trouwens ook. Van Gobbel raakte aanvankelijk niemand. Toen ik tussenbeide wilde komen werd ik neergeslagen. Ik kon niet zien wie het deed, maar na een bespreking met het elftal is duidelijk geworden dat het Van Gobbel moet zijn geweest. De scheidsrechter stond er met z'n neus boven op. Refos, zoals is gesuggereeerd, was het in ieder geval niet. Hij bevond zich op dat moment in de kleedkamer.”

Schouten verklaart dat meerdere spelers door Feyenoorders zijn geraakt. “Het kan best dat zij ook een klacht zullen indienen of een schadevergoeding eisen.” Zelf wordt hij deze week door Feyenoord uitgenodigd om een regeling te treffen. “Ik weet echt niet wat ik me daarbij moet voorstellen”, aldus Schouten. “Maar in principe vind ik dat het recht moet zegevieren. Ik ben dan ook bereid om in Zeist te getuigen.”

Het is mogelijk dat Schouten, die een advocaat heeft ingeschakeld, blijvend letsel overhoudt aan het "vriendschappelijk duel' met de landskampioen. “Op het punt van de breuk is ook een zenuw geraakt. Op dit moment heb ik daardoor een raar tintelend gevoel in mijn onderlip. Daarnaast ondervind ik last van mijn oor.”

Het duel tussen de Helderse selectie, met verschillende ex-spelers van AZ, en Feyenoord (0-2) werd vorige week donderdag gekenmerkt door veel irritaties. Zo kreeg Feyenoorder Rob Witschge het regelmatig aan de stok met Igor Beuker die de international goed partij gaf. “Witschge ging op een gegeven moment over de rooie”, weet Schouten nog. “En kreeg een gele kaart. Ik vond het optreden van Feyenoord een landskampioen onwaardig. Die spelers keken niet erg fris uit hun ogen. Een paar maanden geleden zijn we met een stel jongens nog voor de grap naar de Coolsingel gegaan om de landstitel te vieren. Een raar idee dat een paar van diezelfde Feyenoorders ons nu in elkaar wilde rossen.”