Weekoverzicht

De weer opgelaaide commotie in het Europees Monetair Stelsel (EMS) beheerste deze week het internationale economische nieuws. Het zwaar geplaagde wisselkoerssysteem beleefde de ernstigste crisis sinds september vorig jaar. De Franse franc zakte gisteren ondanks massale interventies tot onder de bodemkoers van het EMS, nadat de Duitse Bundesbank donderdag had besloten het disconto niet te verlagen. Ook de Belgische franc, de Deense kroon, de Spaanse peseta en de Portugese escudo kwamen onder vuur te liggen. Een snelle herschikking van de koersen lijkt onvermijdelijk.

De Franse premier Balladur bleef gisteren naar buiten toe optimistisch. De regels van het EMS werken goed, zo zei hij tegen de verzamelde pers. Balladur moet wel, want hij heeft herhaaldelijk zijn politieke lot verbonden aan een eventuele devaluatie van de franc.

Zes belangrijke Amerikaanse economen, onder wie drie Nobelprijs-winnaars, hebben al een oplossing klaar voor de monetaire problemen. In een brief aan de Financial Times riepen zij op om het EMS buiten werking te stellen. In plaats van zich druk te maken over de valutacrisis zouden de EG-landen zich bezig moeten houden met de bestrijding van de werkloosheid. Het vasthouden aan stabiele munten en de daarmee gepaard gaande hoge rentestanden remt het economisch herstel alleen maar af, aldus de zes.

Ook in de Duitse auto-industrie ging het er deze week hard aan toe. Na beschuldigingen van Opel, onderdeel van het Amerikaanse General Motors, dat Volkswagen via haar nieuwe topman Lopez zou hebben gespioneerd bij Opel, ging VW in de tegenaanval. Het is best mogelijk, zo zei VW-president Piëch, dat de kisten met geheime documenten over Opel die zijn aangetroffen in de nabijheid van Lopez daar zijn neergezet door Opel-mensen. En mogelijk had Opel zelfs de computers van VW gekraakt. Lopez stapte eerder dit jaar over van Opel naar Volkswagen. Opel reageerde bits: de beschuldigingen van VW waren wel van een zeer laag niveau. Tot nu toe heeft de strijd geen winnaar opgeleverd.

Herrie ook in Moskou, waar de Russische Centrale Bank in het weekeinde geheel onverwacht besloot om de roebelbiljetten van vóór 1993 ongeldig te verklaren. President Jeltsin probeerde de maatregel te verzachten door de biljetten langer geldig te laten zijn. Het waren uiteindelijk minister van financiën Fjodorov en het parlement die de hele maatregel terugdraaiden.

Een zware week was het ook voor het Amerikaanse computerconcern IBM. Voor het einde van 1994 zullen bij het bedrijf nog eens 60.000 arbeidsplaatsen verdwijnen. Dit jaar worden al 25.000 banen geschrapt. IBM maakte deze week een verlies bekend van 8 miljard dollar over het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal was dat 40 miljoen.

Blijdschap bij Hoogovens: de Amerikaanse Handelscommissie besliste deze week dat het bedrijf alleen een heffing van 20 procent opgelegd krijgt voor koud gewalst staal wegens dumping op de Amerikaanse markt. Eerder hadden de Amerikanen besloten om ook op warm gewalst staal een heffing te leggen. De commissie wees in totaal slechts 32 van de 74 klachten van Amerikaanse staalproducenten over dumping van buitenlands staal toe.

In Italië kwam een einde aan een driedaagse staking van vrachtwagenchauffeurs na een akkoord tussen bonden en regering. De actie leidde tot grote problemen bij de toelevering van brandstof en levensmiddelen, juist bij het begin van het vakantieseizoen in Italië. De chauffeurs eisten belastingverlichting en een verhoging van het vrachttarief.