VW-topman wil gesprek met baas GM

BONN, 31 JULI. Na zijn scherpe aanval op General Motors en GM-dochter Opel van afgelopen woensdag, wil Ferdinand Piëch, de voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen, nu een topgesprek met zijn collega van General Motors, Jack Smith.

Dat hij daartoe het initiatief heeft genomen wordt in verband gebracht met de groeiende bezorgdheid bij politici en in de Duitse autowereld over de hevige verbale oorlog tussen VW en Opel. Staatssecretaris Reinhard Göhner (economische zaken) had de beide concerns al donderdag, nadat de Opel-top met een openlijke tegenaanval had gereageerd, opgeroepen de strijdbijl te begraven of in elk geval hun woordkeus te matigen. Edzard Reuter, chef Daimler-Benz, het grootste Duitse bedrijf (onder meer Mercedes en Fokker-moeder Dasa), had gewaarschuwd voor de schade die de Duitse export-industrie lijdt door het luiddruchtige conflict tussen Opel en VW.

In zijn gesprek met Smith, wil Piëch praten over de verhouding tussen hun twee concerns en over Opels beschuldiging dat de in maart met zeven collega-managers van GM naar Volkswagen overgestapte “supersaneerder” José Ignacio López aan bedrijfsspionage heeft gedaan. Omdat Smith pas maandag van vakantie terugkeert in het GM-hoofdkwartier in Detroit, wordt volgende week een afspraak gemaakt.

Het is niet Piëch's bedoeling, heet in een door VW in Wolfsburg uitgegeven verklaring, dat zijn gesprek met Smith een einde maakt aan het juridische conflict rondom de affaire-López. Tegen de nieuwe Baskische tweede man van VW loopt een vooronderzoek bij de officier van justitie in Darmstadt, dat begon nadat begin vorige maand in een leegstaande woning van twee andere Spaanse GM-managers die naar VW waren vertrokken vier verhuisdozen met vertrouwelijke Opel-papieren werden gevonden. Volgens de officier van justitie in Darmstadt maken die papieren duidelijk dat de aanklacht van Open tegen López “op relevante gronden” is gedaan.