Vervoer passagiers door de lucht stijgt

De luchtvaartbranche lijkt aan te trekken. Het vervoer van passagiers is in de eerste helft van dit jaar gestegen met zes procent ten opzichte van de eerste zes maanden in 1992, zo heeft de internationale luchtvaartvereniging IATA uit Genève bekend gemaakt. Bij de IATA zijn 213 luchtvaartmaatschappijen aangesloten.

De internationale vluchten zijn beter bezet. In juni was 67 procent van de vliegtuigstoelen bezet, een groei van twee procent ten opzichte van het jaargemiddelde. Het vrachtvervoer nam in het eerste halfjaar met negen procent toe. Volgens analisten kunnen de luchtvaartmaatschappijen uit de verliezen komen als de groei zich dit jaar kan doorzetten.

Zo gesloten als een oester. Verrips: “De schippers zien zichzelf als het centrum van de wereld. Ze zijn conservatief, hetgeen mede voortkomt uit het feit dat de meeste schippers nauwelijks opleiding hebben genoten”. Dat conservatisme zou zich uitten in het niet willen aanpassen van de schepen aan moderne technieken en in rebellie. “De schippers zijn niet rebels om een revolutie te ontketenen, maar juist behoudzuchtig.”