TOMATEN-OLIJVEN'TAARTJE'

In de St. Rémy-de Provence stond dit koude voorgerecht als tian de tomates et ses olives op de menukaart en aangezien ik het een verrukkelijk en mooi uitziend gerechtje vond, heb ik het thuis proberen na te maken met onderstaand recept als resultaat.

Voor 4 personen:

6 rijpe pomodori (pruimtomaten)

1 sjalotje

1 knoflookteentje

50 gram gedroogde tomaten op olie

1 theelepel tijmblaadjes

zout, vers gemalen peper

suiker

150 gram zwarte olijven met kruiden

1 eetlepel gesnipperde basilicum

4 eetlepels crème frache

1 eetlepel olijfolie

2-3 eetlepels kervelblaadjes

Ontvel de tomaten; kruis de velletjes in bij de steelaanzet, dompel de tomaten enkele seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel en snipper het sjalotje en het knoflookteentje. Snijd de gedroogde tomaten in piepkleine stukjes.

Doe de in stukjes gesneden gedroogde tomaten met de aanhangende olie in een steelpan en fruit ze samen met de sjalot- en knoflooksnippers en de tijm. Neem de pan van het vuur en roer de stukjes pomodori erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en een snufje suiker en laat het tot gebruik afgedekt in een zeef boven een kom uitlekken. (Het uitgelekte vocht wordt gebruikt voor de dressing.) Ontpit de olijven met een kersenontpitter en hak ze grof. Meng, vlak voor het serveren, de basilicum door het tomatenmengsel en klop de crème frache los. Zet een rond uitsteekvormpje (met een diameter van circa 7 cm) op een plat bord en schep 1/4 van het tomatenmengsel op de olijven en strijk de bovenkant glad en dek het "taartje' af met 1 eetlepel van de crème frache. Maak op dezelfde manier nog 3 "taartjes'.

Klop de olijfolie door het uitgelekte vocht van de tomaten en druppel de dressing rondom de "taartjes'. Strooi de kervelblaadjes over de dressing en serveer met een warm (mas)broodje.