Straf voor vechtende Feyenoorders

ROTTERDAM, 31 JULI. Feyenoord stuurt aan op een schikking met amateurvoetballer Ronald Schouten, die donderdag een kaakbreuk opliep na een onbezonnen actie van een Rotterdamse speler. Waarschijnlijk ontvangt Schouten een schadevergoeding.

De leiding van Feyenoord heeft er tevens voor gezorgd, dat door een amateurfilmer gemaakte beelden van het incident niet openbaar worden. Wel is de kans groot dat het bestuur disciplinaire maatregelen neemt tegen een of meer spelers.

Speler Ronald Schouten is gisteren geopereerd aan een gebroken kaak, opgelopen na een vuistslag van een Feyenoorder. Mogelijk is een zenuw in de onderlip geraakt. De voormalige voetballer van AZ is zeker zes weken uit de roulatie, maar dient geen aanklacht in.

Feyenoord-manager Blankemeijer keerde gisteren terug naar Den Helder voor overleg. Afgesproken is dat Feyenoord vandaag rond de tafel gaat zitten met Schouten senior en de rest van de zaak aan de KNVB overlaat. Vader Schouten: “We hebben afgesproken niet naar de politie te stappen. Wat schieten wij ermee op als spelers van Feyenoord gestraft worden. We willen een schadevergoeding. Over de hoogte praten we zaterdag.”

Volgens Schouten heeft Refos de klap uitgedeeld die de kaak van zijn zoon brak en niet Fräser als in eerdere berichten werd gemeld. Van Gobbel zou een andere speler juist hebben gemist met een karatetrap. Een van de toeschouwers, Herman Ackermann, heeft het incident op video vastgelegd. Hij bevestigt Schoutens verhaal, maar heeft verzoeken van NOS en regionale omroep over de beelden te mogen beschikken, naast zich neergelegd. “Ik heb een goede relatie met Feyenoord. Of ik van Feyenoord betaald heb gekregen? Daarop geef ik geen commentaar.”

Het duel tijdens het Maritiem-toernooi tussen de Helderse selectie en Feyenoord (0-2), donderdag gespeeld, ontaardde vlak voor tijd, toen Fräser ruzie kreeg met een tegenstander. Hij zou daarop gespuugd hebben in diens gezicht. Verschillende andere spelers bemoeiden zich daarop met de zaak.

Schouten, aanvoerder van de amateurs, wilde de zaak sussen, waarop hij werd gemolesteerd. Scheidsrechter Hoonderd wil geen commentaar geven. Hij maakt rapport op en laat de afhandeling over aan de tuchtcommissie, die waarschijnlijk maandag van zich laten horen.

“De goede naam van Feyenoord is in diskrediet gebracht”, concludeerde voorzitter Van den Herik. “Dat kunnen we niet over onze kant laten gaan. Aangezien er vele spelers bij het incident betrokken waren, stel ik de groep collectief aansprakelijk. Mocht duidelijk blijken dat één of meer spelers letsel hebben toegebracht aan anderen, dan zullen we zeker passende maatregelen nemen. We handelen de zaak verder intern af. Dat lijkt me Feyenoords goed recht.”

Van den Herik vindt het normaal dat Feyenoord het slachtoffer een schadevergoeding in het vooruitzicht heeft gesteld. “De club mag zich in dit geval niet onttrekken aan zijn verantwoordelijkheid.”