SJOSTAKOVITSJ

Naar aanleiding van het concert dat "grand old lady' Tatjana Nikolajeva op 22 juli in het Concertgebouw gaf, schreef Ernst Vermeulen de volgende dag dat Sjostakovitsj voor haar in drie dagen tijds zijn 24 Preludes opus 34 componeerde. De componist schreef zijn 24 Preludes echter niet in drie dagen, maar tussen 30 december 1932 en 2 maart 1933. Nikolajeva was toen pas een jaar of acht, en ik vermoed dat Sjostakovitsj haar toen nog niet kende.

In 1950 won de inmiddels 26-jarige pianiste het Bach Leipzig Piano Concours, georganiseerd ter gelegenheid van de 200-ste sterfdag van Bach. Dimitri Sjostakovitsj zat als erelid in de jury. Hij was zo geraakt door Tatjana's uitvoering van preludes en fuga's uit Bach's Wohltemperierte Klavier, dat hij zich, terug in Moskou, onmiddellijk zette aan zijn eigen serie van 24 Preludes en Fuga's, opus 87. Ook deze serie voltooide hij erg snel: tussen 10 oktober 1950 en 25 februari 1951. Het zijn deze 24 die Sjostakovitsj aan Nikolajeva opdroeg.