Senaat VS geeft prioriteit aan kwestie van immigratie

WASHINGTON, 31 JULI. Nadat president Clinton eerder deze week een oproep deed voor meer geld om de illegale immigratie te beteugelen, heeft de Amerikaanse Senaat bij de behandeling van de begrotingsvoorstellen duidelijk prioriteit gegeven aan deze kwestie.

Als het aan de Senaat ligt worden miljoenen dollars uitgetrokken om de grenscontrole te verbeteren, de behandeling van asielverzoeken te versnellen en de toekenning van visa voor de Verenigde Staten te moderniseren. Eerder deze maand bleek uit een opiniepeiling dat een recordaantal Amerikanen wil dat de immigratie, zowel de legale als de illegale, wordt ingedamd. Zo'n 15.000 tot 30.000 mensen per jaar vragen politiek asiel aan bij de Amerikaanse Immigratie- en Naturalisatiedienst (INS). De afhandeling duurt anderhalf jaar en in die tijd mogen de immigranten gaan en staan waar ze willen. De meesten nemen geen risico en verdwijnen in de illegaliteit.

Daarnaast zijn er ongeveer 300.000 immigranten die de gang naar het INS niet eens maken, maar illegaal de Verenigde Staten binnenkomen, het overgrote deel via de grens met Mexico. Momenteel zouden zich in de VS tussen de drie en de vijf miljoen illegale immigranten bevinden, van wie een derde in Californië. In deze staat is de weerstand tegen immigranten dan ook het grootst.

Uit de opiniepeiling blijkt verder dat Amerikanen denken dat Ieren, Polen, Chinezen en Koreanen het land misschien nog wel voordeel brengen, maar dat Mexicanen, Hatianen, Iraniërs en Cubanen “problemen scheppen”. Van mogelijke invloed op de uitslag van de peiling, de negatiefste sinds de Tweede Wereldoorlog, was de bomaanslag op het World Trade Center in New York in februari. Een aantal moslim-extremisten wordt ervan verdacht deze aanslag gepleegd te hebben. Potentiële terroristen zouden zich niet zo makkelijk in de VS moeten kunnen vestigen als nu het geval is, vinden veel Amerikanen.

In het Congres gonst het onder druk van deze publieke opinie van de ideeën om de immigratie aan te pakken. Gesproken wordt over een weigering om de Amerikaanse nationaliteit toe te kennen aan kinderen van illegalen, inzet van het leger bij de grens met Mexico, een dollar belasting per immigrant om de grenswachten te bekostigen en de invoer van een nationaal identiteitsbewijs om de controle te vergemakkelijken. (AP, Reuter,AFP)