Posthuum pardon voor gehangene

LONDEN, 31 JULI. De Britse regering heeft gisteren een man een gedeeltelijk pardon verleend die veertig jaar geleden is opgehangen wegens moord op een politieman.

Volgens minister van binnenlandse zaken Michael Howard was het vonnis tegen Derek Bentley “duidelijk verkeerd”, zelfs gemeten naar de maatstaven van destijds. Het pardon betekent echter niet dat de minister erkent dat Bentley onschuldig zou zijn. Volgens de minister is niet komen vast te staan dat Bentley “moreel en technisch” onschuldig is. Bentleys zuster heeft aanhoudend campagne gevoerd voor een pardon. Eerder deze maand hadden drie opperrechters een partieel pardon aanbevolen.

Bentley, een 19-jarige met een geestelijke leeftijd van 11 jaar, werd ervan beschuldigd een politieman te hebben doodgeschoten die hem en een 16-jarige metgezel had verrast bij een poging tot inbraak. De metgezel, die te jong was om ter dood te worden gebracht, werd na 10 jaar gevangenis vrijgelaten. Bentley werd terechtgesteld ondanks een aanbeveling van de rechtbankjury hem gratie te verlenen. (Reuter, AP)