Meer activiteit Duitse neo-nazi's

BONN, 31 JULI. Het aantal aanvallen op buitenlanders in Duitsland is scherp toegenomen in de twee maanden na de aanvaarding op 28 mei door de Bondsdag van een scherpe begrenzing van de asiel-gronden die deels was bedoeld om dergelijke gewelddadigheid een halt toe te roepen.

Dat blijkt uit de statistieken van twee federale bureaus die dergelijke gewelddadigheid bijhouden. Op 29 mei stierven vijf Turken nadat rechts-radicalen hun woning in Solingen in brand hadden gestoken. Kennelijk daardoor genspireerd staken neo-nazi's in juni 76 objecten in brand, vergeleken met 33 in mei.

Volgens de Beierse minister van binnenlandse zaken Günther Beckstein wordt de binnenlandse veiligheid van Duitsland “dramatisch bedreigd” door de opkomst van uiterst rechts. Hij gaf een rapport vrij van de Beierse inlichtingendiensten, volgens hetwelk de neonazistische propaganda in 1992 tweemaal zo actief is geweest als in 1991. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 1.008 aan ultra-rechts toegeschreven gewelddadige incidenten geteld, aldus Beckstein. (AP, AFP)

Maar ondanks alle propaganda, de Beierse hartelijkheid, het nabuurschap buiten het kamp en alle introvertheid binnen de prikkeldraadomheining is het imago van Colonia Dignidad in de loop van dertig jaar dat geworden van een concentratiekamp. Eerder dit jaar kwam Samuel Fuenzalida, een oud-medewerker van de DINA, uit ballingschap in Duitsland terug naar Chili om verklaringen af te leggen over het kamp. Hij verklaarde dat hij een gevangengenomen lid van de links-politieke, en dus door Pinochet vervolgde, groepering MIR heeft begeleid op diens laatste reis: naar Colonia Dignidad.