Lewis verliest 100 meter van Christie, maar wint drie ton

ROTTERDAM, 31 JULI. Voor drie ton zette Linford Christie zijn reputatie als olympisch kampioen op de 100 meter op het spel. Achteraf bleek de tegenstand van uitdager Carl Lewis wel mee te vallen. Het geruchtmakende duel vond gisteren in Gateshead, bij Newcastle, plaats. Christie won afgetekend, in 10,08 seconden. Lewis eindigde teleurstellend als derde (10,22) maar stak dezelfde startpremie - drie ton - in zijn zak.

Lewis slaagde er vorig jaar tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen niet in een plaats in de Amerikaanse ploeg op de 100 en 200 meter te veroveren. In Barcelona pakte vervolgens Christie de titel op het kortste sprintnummer.

De overwinning van de inmiddels 33-jarige atleet, Europees kampioen en recordhouder, werd als een toevalstreffer afgedaan. “Lewis was op dat moment niet snel genoeg”, diende de Brit de critici van repliek.

In Gateshead troffen Christie en Lewis elkaar voor de veertiende keer. In de voorgaande dertien ontmoetingen had de Brit alleen zeven jaar geleden in Monte Carlo gewonnen. Na een valse start ging de Brit gisteravond in het door de commerciële zender ITV mogelijk gemaakte prestigeduel voor de tweede keer als winnaar over de streep. Zijn tijd - 10,08 - werd gezien de omstandigheden als voortreffelijk beschouwd. De wereldrecordhouder bleef op grote afstand (10,21 seconden).

Voor Christie was het zijn achtste overwinning van het seizoen. “De druk was hoog voor deze wedstrijd”, gaf de in Jamaica geboren sprinter toe. “Carl verloor vandaag, maar alleen de wereldtitel in Stuttgart telt”, liet de winnaar erop volgen. De in Jamaica geboren Brit gaf toe dat Drummond de beste start had. “Ik hoefde hem maar te volgen en kon hem hem toen passeren.”

Lewis, die vooraf nog verklaarde een verbetering van het zijn wereldrecord van 9,86 mogelijk te achten, wacht na vijf optredens op de 100 meter nog steeds op een zege. Lewis' start was slecht, hij was eigenlijk meteen kansloos. Van meet af af was hij zelfs al langzammer dan zijn landgenoot Jon Drummond (10.12).

De Nederlandse Ester Goossens deed op de 400 meter een vergeefse poging zich te kwalificeren voor de wereldtitelstrijd in Stuttgart. Ze eindigde als zesde.