Kudde spaart bloemen in het park

DEN HAAG, 31 JULI. Op de achtergrond vier flatgebouwen tegen de bewolkte hemel. In park De Uithof staat herderin Carla Huiberts in vol ornaat met drie schaapshonden dertig Schoonebeeker heideschapen te hoeden. Bijna iedere dag vertrekt Huiberts met haar auto naar het Haagse park waar ze de schapen ophaalt voor een wandelingetje.

De Rijswijkse is een half jaar geleden door de gemeente Den Haag benaderd voor het graasproject. In plaats van de allesverslindende grasmaaimachines moeten schapen het gras kort houden. Zo blijven de bloemetjes die overal weelderig groeien.

De kudde schapen is te klein om in het hele park het gras kort te houden, dus wordt in december een ram bij de kudde gezet zodat in mei de kudde via natuurlijke weg is uitgegroeid tot ruim honderd schapen.

De schaapjes lopen beneden aan de heuvel rustig te grazen. De honden liggen oplettend toe te kijken.

Plotseling klinkt een snerpend fluitje en vliegt één van de bordercollies met een sneltreinvaart naar de kudde en begint die op te drijven, de heuvel op. De honden voeren de opdrachten met ongekende gehoorzaamheid uit. Toch zijn het "eigenzinnige creaturen'. “Ze moeten zowel zelfstandig kunnen werken en daarbij hun intelligentie gebruiken, als onder commando handelen. Dat zijn uitersten die de honden heel vriendelijk maar ook lelijk maken. Soms willen ze wat, maar mogen ze niet. Ze willen altijd werken, altijd. Daarom zijn ze ook niet zo geschikt als huishond, zoals sommige mensen denken.”

De "show' heeft inmiddels de aandacht van wandelaars getrokken, die zich verbazen over een vrouw met bergschoenen en een rugzak en snerpende fluitsignalen, die haar honden rond om dertig schapen laat rennen. De vier flats op de achtergrond geven het schouwspel een onwerkelijk aanzien.