Koersen KNP BT en DSM doorstaan slechte berichten glansrijk; Liefde voor "cyclische' aandelen blijft

AMSTERDAM, 31 JULI. Liefde maakt blind, ook op de Amsterdamse effectenbeurs. De liefde van beleggers voor bedrijven die naar zij hopen binnen enkele jaren weer grote winsten maken, maakt dat zij voorlopig geen oog lijken te hebben voor de gebreken van deze zogeheten recovery stocks. Het chemieconcern DSM en de papierreus KNP BT kwamen deze week in het nieuws met slechte cijfers, maar beiden beursfondsen versterkten hun positie en plaats van te verzwakken. In hun kielzog stegen ook de andere actieve aandelen, zodat de beurs deze week opnieuw een record kon noteren. Mede geholpen door een renteverlaging donderdag sloot de EOE-index van de 24 meest actieve fondsen gisteren op het hoogtepunt aller tijden van 338,92 punten.

Sinds Koninklijke Papierfabrieken, Bührmann-Tetterode en VRG in maart van dit jaar fuseerden, heeft de nieuwe combinatie KNP BT weinig vrolijks kunnen melden. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1992 in mei zei bestuurvoorzitter Rob van Oordt dat het een hele klus zou worden om het operationele resultaat in zwarte cijfers te kunnen blijven schrijven. Om de recessie en de verscherpte concurrentie uit Scandinavië aan te kunnen, kondigde Van Oordt saneringen aan bij zijn concern. De voorzieningen zouden volgens hem voor enkele “tientallen miljoenen” guldens op het resultaat drukken.

Afgelopen woensdag kwam het Financieele Dagblad met een aanzienlijk alarmerender bericht voor 1993: een operationeel verlies van 150 miljoen gulden, voorzieningen van enkele honderden miljoenen en een totaal verlies van mogelijk een half miljard. KNP BT ontkende het bericht aarzelend en volstond met een verwijzing naar de persconferentie van mei. Analisten berekenden met elkaar een verlies tussen de 300 en 450 miljoen gulden. De koers daalde even 2,10 gulden naar 32,50 gulden, maar klauterde dezelfde morgen weer aardig terug. Gisteren sloot KNP BT weer op 34,60 gulden, op exact hetzelfde niveau als voor de alarmverhalen: alsof er niets was gebeurd.

DSM kwam donderdag met een driewerf slecht halfjaarbericht. Het tweede kwartaal kon alleen met een - minimale - winst worden afgesloten door een belastingbate, in het derde kwartaal zal DSM verlies lijden (20 tot 30 miljoen, denken analisten) en het interim-dividend vervalt. “Grimmig signaal aan de beleggers”, noemde bestuurlid Timmermans dat laatste. Het signaal werd nauwelijks opgepikt op de aandelenbeurs. Even daalde de koers met acht procent naar 87 gulden, maar al binnen enkele uren spoedig kwam de 93 gulden weer in beeld.

Handelaren bij de handelsbank MeesPierson bromden dat de koers desondanks snel naar de 85 gulden zou gaan. “Als de beleggers eenmaal beseffen dat het passeren van het interim-dividend, bijna zeker wordt gevolgd daar het vervallen van het slotdividend, gaat die koers hard naar beneden”, zei een analist van MeesPierson. Veel was daarvan nog te merken. Gisteren sloot DSM op 97 gulden, na even op 100 gulden te hebben gestaan, 2,50 gulden boven de koers voor de publikatie van de cijfers.

Buitenlandse beleggers - vooral in de Verenigde Staten - blijven geloven in de Nederlandse aandelen van "cyclische' fondsen die meedeinen op de golven van de conjunctuur. Timmermans wees daar ook nadrukkelijk op door te zeggen dat als de economie straks verbetert DSM daarvan direct van profiteert. “Die beleggers zitten zo ver in het buitenland dat het korte termijn nieuws hen niet zo hard raakt”, zegt een analist van I.R.I.S. Effectenresearch. Ook transportconcern Nedlloyd met Berndsen als nieuwe kapitein op de brug profiteerde gisteren van dit sentiment met een koerswinst van 2,50 op 45,20 gulden: een hoogtepunt van het jaar. Zolang de rentetarieven mild blijven en het economisch perspectief wenkend, is de liefde van beleggers voor "cyclische' fondsen niet te bekoelen met een somber bericht.