Excuses van Tapie aan Franse rechters

PARIJS, 31 JULI. Voorzitter Bernard Tapie van Olympique Marseille heeft alle rechters in Frankrijk vergiffenis gevraagd.

De zakenman annex politicus deed dat in een brief aan de minister van justitie, Pierre Méhaignerie. “Ik bied mijn excuses aan en betuig mijn spijt aan de rechters die zich door mijn uitspraken gegriefd hebben gevoeld”, liet Tapie weten. “Het waren woorden van een ernstig beschadigde man.” Twee weken geleden vergeleek Tapie de onderzoeksmethoden van de Franse justitie in het omkoopschandaal tussen Olympique Marseille en Valenciennes met de praktijken van de Duitse gestapo in de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van die opmerking diende de minister van justitie een aanklacht in tegen de geplaagde clubleider wegens laster. De strafprocedure wordt nu waarschijnlijk ingetrokken. “Mijn opmerking weerspiegelde allerminst mijn gedachten”, aldus Tapie. “Ik kon even mijn emoties niet beheersen. Tijdens de onverwachte inspectie van mijn kantoor was ik volledig van de kaart.” De belangenvereniging van rechters in Frankrijk heeft de excuses van Tapie aanvaard. (AFP)