EMS sluit week af in complete chaos na aanval op valuta

PAG.11 NIEUWSANALYSE

AMSTERDAM, 31 JULI. Het Europese Monetaire Stelsel (EMS) heeft de week gisteren afgesloten in chaos. De Deense kroon, de Belgische frank, de peseta en de escudo eindigden gisteravond op hun bodemkoersen, de Franse franc sloot onder de minimumkoers en noteerde een dieptepunt op 32,70 gulden per honderd.

Handelaren verwachten nog dit weekeinde een politiek besluit over het EMS. Een opiniepeiling door IDEA, een onafhankelijk Brits onderzoeksinstituut, onder 25 Europese dealing rooms wees uit dat 64 procent van de banken een devaluatie van de franc verwacht, 36 procent denkt dat het EMS het dit weekeinde begeeft.

Tegen de avond kwamen gisteren de eerste geruchten over een bijeenkomst van het monetaire comité van de EG in het weekeinde. Dit comité, dat bestaat uit bewindslieden van de ministeries van financiën en directieleden van centrale banken, beslist over herschikkingen van de EMS-munten. Zowel de Duitse als de Belgische autoriteiten ontkenden dat er dit weekeinde zo'n bijeenkomst zou zijn. De Nederlandsche Bank wilde niet op de geruchten ingaan. Directielid Gaddum van de Bundesbank probeerde de spanning te verminderen door te stellen dat de Duitse geldmarkttarieven onder het Duitse disconto konden zakken, en de Bundesbank zo in de praktijk toch een renteverlaging zou kunnen doorvoeren.

De Franse premier Balladur verklaarde dat er geen probleem is met de franc.

Temidden van een hectische handel verhoogden België en Denemarken de daggeldrente tot respectievelijk 20 en 45 procent om speculanten te ontmoedigen.

Volgens voorlopige schattingen intervenieerden de gezamenlijke centrale banken gisteren voor ongeveer 35 miljard gulden op de valutamarkt, tegen ruim 20 miljard gulden op donderdag.

U2 daarentegen besluit het contra-offensief te openen. Dat gebeurt in eerste instantie via podium-grappen. Bono creëert een alter ego, "The Fly', die door zijn sterallures niet eens meer de schijn van eerlijkheid hoeft op te houden. Dit typetje moet de leegheid van het sterrendom verbeelden, dat je ego niet simpelweg "oppompt maar doet explodereren.'