Winst ICI stijgt met veertien procent

Het Britse chemieconcern ICI heeft in de eerste helft van dit jaar een winst voor belastingen geboekt van 167 miljoen pond (483 miljoen gulden), veertien procent meer dan de 146 miljoen pond van de eerste helft van vorig jaar.

Daarmee heeft ICI het een stuk beter gedaan dan DSM, dat gisteren bekendmaakte dat de halfjaarwinst is geslonken van 210 miljoen tot 10 miljoen gulden netto.

Het zijn de eerste resultaten van een “afgeslankt” ICI. Per 1 juni dit jaar zijn onder meer de biochemische en farmaceutische activiteiten in een afzonderlijke, aan de beurs genoteerde onderneming ondergebracht. Ook deze onderneming, Zeneca, deed het goed. Hier ging de winst voor belastingen omhoog met 47 procent tot 367 miljoen pond (1,09 miljard gulden). De resultaten over de eerste helft van vorig jaar, toen ICI nog niet was gesplitst, zijn herberekend om een goede vergelijking mogelijk te maken.

De resultaten van ICI en Zeneca zijn iets beter dan was verwacht. De omzet van ICI groeide met negen procent tot 4,17 miljard pond (f 12,1 miljard). Die groei is evenwel voor het grootste deel het gevolg van de koersdaling van het pond sterling, waardoor de omzet in buitenlandse valuta's na omrekening vanzelf hoger uitvalt. De prijsconcurrentie is nog steeds erg groot, maar dankzij de herstructurering zijn toch nu al betere resultaten geboekt.

De winst van Zeneca werd mede opgevijzeld door de koersdaling van het pond.