VS maakten fout bij aanvallen radar Irak

WASHINGTON, 30 JULI. Amerikaanse gevechtspiloten hebben mogelijk een beoordelingsfout gemaakt bij hun aanvallen van zondag en gisteren op Iraakse raketinstallaties. Volgens anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van defensie hebben de vliegers een grondradar verward met een doelvolgradar. Irak heeft na de aanvallen steeds ontkend dat het met zo'n radar Amerikaanse vliegtuigen gevolgd zou hebben.

Twee EA-6B "Prowler'-vliegtuigen voor "elektronische oorlogvoering' - afkomstig van het vliegdekschip USS Abraham Lincoln in de Golf - vuurden gisteren tot twee keer toe raketten af op Iraakse raketbases in de zogeheten no fly-zone boven zuidelijk Irak, omdat zij aannamen dat deze hen met zijn doelvolgradar "in het vizier' hielden. Een F-4G "Wild Weasel' van de Amerikaanse luchtmacht was zondag bij een soortgelijk incident betrokken.

Luchtdoelbatterijen beschikken over een zogeheten rondzoekradar. Zodra hiermee een mogelijk doelwit wordt gesignaleerd, kan dit worden gevolgd met een speciale doelvolgradar, die zijn informatie doorgeeft aan het luchtdoelgeschut- of raketten. Gevechtsvliegtuigen hebben apparatuur aan boord die aangeeft wanneer een doelvolgradar hen heeft "opgepikt'; een teken dat zij mogelijk zullen worden aangevallen. "Prowlers' en "Wild Weasels' zijn speciaal toegerust om installaties met radargeleide raketten aan te vallen.

De bronnen in het Pentagon zeggen nu het aannemelijk te achten dat de vliegers signalen hebben opgepikt van een andere Iraakse radar die “vrijwel identiek zijn” aan die van een doelvolgradar. Het zou gaan om de signalen van een radar waarmee manoeuvres op de grond kunnen worden gevolgd. Deze vormt geen bedreiging voor vliegtuigen. Amerikaanse vliegers zouden orders gekregen hebben “voortaan voorzichtiger” te zijn.

Elk van de twee "Prowlers' vuurde gisteren een zogeheten HARM-raket af, die het radarsignaal terugvolgt naar de bron en daar ontploft. Het officiële Iraakse persbureau ontkende gisteren niet alleen het volgen van Amerikaanse vliegtuigen, maar ook de Amerikaanse aanval. Na het incident van afgelopen zondag zeiden Amerikaanse woordvoerders dat Irak na het activeren van zijn radar had afgevuurd. Bagdad heeft dit ontkend. (AP)