Vliegverkeer Schiphol neemt ondanks recessie sterk toe

AMSTERDAM, 30 JULI. Ondanks de economische recessie is het verkeer en vervoer op Schiphol in het eerste half jaar van 1993 sterk gegroeid. Van januari tot en met juni nam het aantal passagiers toe van 8,7 miljoen in 1992 tot ruim 9,2 miljoen dit jaar. Het vrachtvervoer steeg met 11,1 procent tot ruim 377.000 ton. Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer steeg met 9 procent tot ruim 124.000. Dit blijkt vrijdag uit de verkeers- en vervoerscijfers van de NV Luchthaven Schiphol.

De groei van het aantal passagiers is volledig te danken aan het lijndienstvervoer, dat tot en met juni met 11,1 procent steeg. Het chartervervoer vertoonde over dezelfde periode een daling van 6,1 procent. Het chartervervoer naar de traditionele Europese en Noordafrikaanse vakantiebestemmingen liep terug. Alleen naar de Verenigde Staten, Turkije en het Caribisch gebied gingen méér vakantiegangers.

Volgens de luchthaven wordt de toename van het lijndienstvervoer voornamelijk veroorzaakt door een sterke groei van het aantal overstappende reizigers. Dit heeft te maken met de invoering van de nieuwe dienstregeling van de KLM - het zogeheten blokkensysteem - waardoor de vluchten op Schiphol beter op elkaar aansluiten dan voorheen. Het aantal chartervluchten nam met 9,1 procent af.