Sloothaak ongenaakbaar op Italiaans toppaard

GIJON, 30 JULI. Met de morele steun van ruim tweeduizend drugsverslaafden heeft Franke Sloothaak gisteren de eerste serieuze stappen gezet op weg naar de Europese titel voor springruiters. In Gijon won de ex-Fries met de Duitse nationaliteit de openingsrubriek met het paard Weihaiwej, gefokt in de leefgemeenschap voor verslaafden van San Patrignano. Op redelijke afstand volgde Roelof Bril, die in het jachtparcours het verschil binnen de perken hield en op de negende plaats de beste Nederlander werd. Bondscoach Horn riep hem vervolgens uit tot de nieuwe kopman van de gehavende nationale ploeg.

In het voorlopige landenklassement bleef Nederland steken op de vierde plaats, achter Zwitserland, Duitsland en Groot-Brittannië. Horn verwacht dat er voor de titelverdedigers niet veel meer inzit. “Dit is ongeveer de positie waar we thuishoren”, was zijn conclusie, ingegeven door het ontbreken van de toppaarden Egano (Lansink) en Top Gun (Tops).

Lansink, rijdend met zijn derde paard Easy Jumper, maakte evenals Bril geen springfout, maar nam geen risico's met de tijd en werd twaalfde. Raymakers, aanvankelijk gezien als Nederlands beste jachtrijder, ging met Ratina één keer in de fout en staat achttiende, Hendrix stelde met een 27ste plaats licht teleur omdat Anadolu Arabian er twee balken afgooide.

Sloothaak was ongenaakbaar. “Een perfecte ruiter die het verdient nu eens een keer kampioen te worden”, zei Horn. Twee jaar geleden leek de titel de voormalige Nederlander ten deel te vallen. In La Baulle promoveerde hij van de tweede naar de eerste plaats, nadat het paard van winnaar Navet op het gebruik van verboden stimulerende middelen was betrapt. Wegens procedurefouten werd de zaak geseponeerd. Navet ontsnapte.

Indirect kreeg Sloothaak kort daarna te maken met andere verboden middelen. Na een verblijf van jaren in de stallen van Schockemöhle verkoos hij een contract bij de Italiaan Mucholi, die hem verplichtte 45 wedstrijden per seizoen voor de gemeenschap San Patrignano te rijden. De filosofie erachter is enigszins onduidelijk. De gemeenschap San Patrignano voorziet via veeteelt en landbouw grotendeels in eigen onderhoud. Het verhaal doet de ronde dat sommige verslaafden er zo beroerd aan toe zijn dat normaal menselijk contact niet mogelijk is. Via omgang met dieren moeten de omgangsvormen worden hersteld. Vandaar de aanwezigheid van een fokkerij en toppaarden.

Bril heeft een mindere ingewikkelde relatie met zijn sponsor, luisterend naar de naam Bollvorm en op meerdere fronten actief in de paardesport. De geldschieter schafte ongeveer een jaar geleden Let's Go aan voor de ruiter uit Zutphen, die al langer van het paard was gecharmeerd. De Spanjaard Cervera was bereid er afstand van te doen. De springsport in Spanje zat in een dal, na de Olympische Spelen van Barcelona. Het naderende EK in Gijon was voor de Spaanse topruiters geen uitdaging op niveau te blijven.

De 28-jarige Bril groeide met zijn paard snel uit tot een toonaangevende combinatie in Nederland. Alleen een groot internationaal succes is nog uitgebleven. “Maar vergeet niet”, zei Bril, “dat paard en ruiter ongeveer een half jaar nodig hebben om naar elkaar toe te groeien. Ik heb nu veel vertrouwen in het dier, met een beetje geluk had er wellicht al een hoofdprijs ingezeten.” Van stress heeft de debutant op de Europese titelstrijd geen last. “Ik weet dat mijn paard goed is, dus waarom zou ik mij extra druk maken. Natuurlijk was ik nerveus voor deze wedstrijd, maar niet zodanig dat ik blokkeerde. Het is gegaan zoals ik had verwacht. De wedstrijd van vrijdag zal hooguit zwaarder zijn. Ik zie er niet tegenop. Als alles goed verloopt, kan Let's Go bijna alles springen.”