Schippers willen terug naar Maij

ROTTERDAM, 30 JULI. De protesterende binnenschippers willen zelf het overleg met minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) hervatten. Dit heeft woordvoerder J. Ardon vanochtend meegedeeld. Onduidelijk is of de schippers een bemiddelaar aanstellen.

De Belgische minister van transport, Coëme, heeft vanochtend laten weten niet te zullen bemiddelen tussen de actievoerders en Maij-Weggen. Gisteravond had een aantal schippers voorgesteld de Belgische minister te vragen, omdat hij in eigen land al een wettelijke toerbeurtsysteem - waarbij verladers hun vracht op de schippersbeurs moeten aanbieden - heeft toegezegd.

Coëme zei vanochtend dat er geen sprake van kan zijn dat een Belgische minister de interne problemen van een buurland oplost. Wel verklaarde hij bereid te zijn op Europees niveau met de vier binnenvaartlanden (Nederland, België, Frankrijk en Duitsland) om de tafel te gaan zitten. België is nog tot het eind van dit jaar voorzitter van de Europese Gemeenschap.

Op de A58 veroorzaakten de binnenschippers vanochtend een file, toen zij stapvoets naar de rechtbank in Middelburg reden. Daar diende vanmiddag het kort geding van een aantal verladers tegen 16 actievoerders uit Terneuzen. De verladers eisen vrije doorvaart en het vertrek van de gedaagden uit de blokkade. De verladersorganisatie EVO eist vanmiddag in Middelburg dat de overheid werkwillige schippers onbelemmerde doorvaart garandeert. Rond het middaguur waren ruim 350 woedende schippers aanwezig, waarvan er 200 buiten stonden.

Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) heeft gisteren aangekondigd naar het Europese Hof van Justitie te stappen als het voorstel van ex-bemiddelaar Biesheuvel alsnog wordt aangenomen. Afgelopen maandag stelde de voormalig minister-president voor het "toerbeurtsysteem' een tijdelijke wettelijke status te geven.

Of het CBRB succesvol zal zijn, is onzeker. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie bepaalde onlangs in een soortgelijke zaak dat EG-regels betrekking hebben op kartelvorming in de private sector en dat een Staat meer bevoegdheden heeft. De rechter moet nog uitspraak doen.

De acties verliepen de afgelopen nacht rustig. Nabij Lith lieten binnenschippers een werkwillige schipper pas vertrekken, nadat hij 4.500 gulden aan de bond voor het redden van drenkelingen had overgemaakt.