Remise is ruim voldoende voor Van der Sterren

BIEL, 30 JULI. De Nederlandse schaker Paul van der Sterren heeft zich vrijwel zeker geplaatst voor het kandidatentoernooi, de volgende etappe van de strijd om het wereldkampioenschap. Van der Sterren kwam gisteren in de twaalfde ronde remise overeen met de Fransman Lautier. Hij deelt met zes anderen de tweede plaats, op een half punt van leider Gelfand.

In het interzonale toernooi in de Zwitserse stad Biel zijn tien plaatsen te vergeven voor kandidatentoernooi dat in het voorjaar in Wijk aan Zee wordt afgewerkt. Van der Sterren, dit jaar Nederlands kampioen met een voorsprong van twee punten op de concurrentie, kan plaatsing nauwelijks ontlopen. Net als zijn medekoplopers heeft de 37-jarige Amsterdamse grootmeester morgen - hij treft waarschijnlijk de Amerikaan Kamsky - in de laatste ronde belang bij een korte remise. Door zijn relatief lage ELO-rating heeft Van der Sterren de gunstigste papieren wanneer een groot aantal spelers op gelijke hoogte eindigt. De plaatsbepaling is afhankelijk van de gemiddelde ELO-rating van de tegenstanders.

Grote namen als Kortsjnoi en Sjirov ontbreken in de nieuwe cyclus om de wereldtitel. De Zwitser ging tegen de Indiër Anand, op de ELO-lijst de nummer drie van de wereld, kort voor de tijdcontrole onderuit. Zijn totaal na twaalf ronden (6,5 punten) is onvoldoende om verder te mogen. Ook voormalige WK-kandidaten Portisch, Speelman, Hübner en Ivantsjoek en oud-wereldkampioen Smyslov stellen teleur. Voor de Nederlanders Jeroen Piket en Loek van Wely was de mogelijkheid zich te kwalificeren al eerder verdwenen. Van Wely verloor gisteren van Abramovic, Piket won van de Amerikaan Gurevich.