Regering in Parijs houdt zich stil

PARIJS, 30 JULI. De Franse regering heeft niet gereageerd op het besluit van de Bundesbank om de belangrijkste basisrente onveranderd te laten. Dit besluit leidde prompt tot nieuwe hevige speculaties tegen de franc.

Premier Balladur voerde vanmorgen spoedberaad met president Mitterrand, nadat hij gisteravond al overleg had met de minister van economie, Alphandéry, de president van de Banque de France, Jacques de Larosière en de directeur van de schatkist, Jean-Claude Trichet. Op geen van beide besprekingen volgde een verklaring. Balladur zei gisteren op vragen: “Het is een heel gewone dag.”

Een aanwijzing dat Balladur vastbesloten blijft de pariteit van de franc tegenover de Duitse mark te verdedigen kwam van ex-president Giscard d'Estaing. Na een lunch met de premier zei Giscard dat Balladur het met hem eens is dat “het EMS gehandhaafd moet worden”. Balladur zei onlangs dat de franc niet gedevalueerd zal worden zolang hij premier is.

De Franse regering verkeert in een moeilijke positie. Met een werkloosheid die eind dit jaar 12,5 procent zal bedragen en een verwachte vermindering van het bnp met 1,2 procent over dit jaar heeft het bedrijfsleven dringend behoefte aan lagere rente. Door de speculaties tegen het EMS en de franc moet de Banque de France de rente echter hoog houden. Op de Parijse beurs werd gisteren en vandaag druk gespeculeerd in de verwachting dat de franc het EMS moet verlaten. De gemiddelde koers steeg vanochtend met 2,93 procent en bereikte het hoogste niveau van dit jaar, een teken dat de handel niet langer gelooft dat de franc binnen het EMS kan blijven.

De Banque de France intervenieerde gisteren om de koers van de franc tegenover de Duitse mark op het peil van 3,4180 (franc per mark) te houden. De bank besteedde daaraan 19,8 miljard franc. De daggeldrente bleef gehandhaafd op circa 10 procent. De rentepercentages voor 48-uursleningen liepen op tot 12 en 16 procent en die voor leningen voor een week tot 13 à 18 procent.

Volgens Crédit Lyonnais heeft de Banque de France vorige week, toen de speculatie tegen de franc op gang kwam, 24,2 miljard franc uitgegeven om de koers van de munt op peil te houden. Dit is aanmerkelijk minder dan werd aangenomen. Op 22 juli beschikte de Franse nationale bank over bijna 113 miljard franc aan buitenlandse deviezen om te interveniëren.