Regenverzekering was dit jaar niet in trek

ROTTERDAM, 30 JULI. “Als het niet regent denkt niemand aan een regenverzekering en als het regent is het al te laat om er nog een af te sluiten”, zegt directeur H.B. van Ommen van Lugt Sobbe & Co, de enige verzekeraar in Nederland die polissen voor slecht weer aanbiedt. Dit jaar heeft hij er erg weinig verkocht, omdat het voorjaar en de voorzomer zonnig waren.

Het systeem is simpel. Voor 57,50 gulden kan een vakantieganger een vakantieweek in de periode van 1 mei tot 30 september in Nederland verzekeren tegen slecht weer. Als die vakantieweek is vergald door flinke regenbuien ontvangt de gedupeerde 400 of 500 gulden. Om voor dat bedrag in aanmerking te komen, moet de verzekerde zeven punten halen. Elke dag dat het tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds meer regent dan 1 millimeter is één punt waard. Een dag met meer dan drie millimeter is goed voor twee punten en een rampdag met meer dan dertien millimeter staat voor drie punten.

Over het aantal millimeter regen is geen discussie mogelijk. De meetresultaten van het KNMI-station dat het dichtst bij het vakantie-adres ligt, zijn bepalend. De KNMI-stations Valkenburg (Zuid-Holland), De Kooy en Vlissingen zijn goed voor een uitkering van 500 gulden. Wie in de buurt van de overige stations vakantie viert, krijgt 400 gulden. Dit bedrag ziet de verzekeraar als een compensatie voor de extra kosten die de vakantieganger maakt als het slecht weer is. Premie en uitkering zijn berekend aan de hand van KNMI-gegevens over de regenval.

In een stil jaar sluiten circa 1.200 particulieren een regenverzekering af. In topjaren bijna 9000 mensen. Volgens Van Ommen verdient zijn bedrijf niets op de regenverzekering, die in 1921 door zijn grootvader is gentroduceerd. Hij ziet de regenverzekering meer als een visitekaartje van zijn bedrijf. “Voor tussenpersonen is deze verzekering een goed bewijs dat wij gespecialiseerd zijn in "moeilijke' verzekeringen”, aldus Van Ommen.

Sobbe Lugt & Co verzekert ook evenementen tegen de gevolgen van slecht weer. Als het in de uren voor een braderie, een vliegfestijn of een popconcert flink regent, heeft dat een negatieve invloed op de bezoekersaantallen en dus op de inkomsten. Sponsors, patatbakkers en andere belanghebbenden kunnen zich voor een zelfgekozen bedrag verzekeren en afspraken maken over het aantal milimeters regen dat in de uren voor aanvang moet vallen voordat de verzekeraar uitkeert. De premies verschillen per maand, afhankelijk van de door het KMNI gemeten gemiddelde regenval.

Elk seizoen kloppen ruim 600 bedrijven bij Sobbe Lugt & Co aan voor zo'n verzekering. Een voorbeeld. Een organisator van een sporttoernooi in de maand augustus betaalt 3,4 procent van het verzekerde bedrag voor elk uur dat hij wil verzekeren. Als er tijdens die uren meer dan een millimeter regen valt, volgt uitbetaling van het verzekerde bedrag.