Psychiater vast na mishandeling van patiënt

AMERSFOORT, 30 JULI. Een psychiater verbonden aan het ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort is vorige week aangehouden op verdenking van zware mishandeling en bedreiging van een patiënt.

De psychiater was op 16 juni door de op dat moment agressieve patiënt geslagen. De man kreeg twee dagen later een oproep van de psychiater om bij hem te komen. De psychiater had voor die gelegenheid ook een ex-patiënt en een arts-assistent uitgenodigd. De ex-patiënt, inwoner van Ermelo, was vroeger lijfwacht van Klaas Bruinsma, de vermoorde leider van een grote criminele organisatie. Doel van de bijeenkomst was de agressieve patiënt een lesje te leren, aldus de Utrechtse persofficier van justitie. De man werd door de Ermeloër geslagen en geschopt en bedreigd met een pistool. Hij raakte daardoor gewond en heeft mogelijk blijvend oogletsel opgelopen. De psychiater en de Ermeloër zijn aangehouden en zitten nog vast. Mogelijk wordt de twee zware mishandeling en bedreiging ten laste gelegd. De arts-assistent is getuige geweest van de mishandeling, maar had er verder niets mee te maken. Volgens de persofficier tilt het openbaar ministerie zwaar aan de zaak. “Psychiatrische patiënten zijn wel eens agressief. De psychiater had gewoon aangifte moeten doen bij de politie.”