Popdiva Annie Lennox moet hard werken in unplugged

Annie Lennox Unplugged, Ned.2., 0.15-1.10u.

Een van de hoogtepunten in de uitdijende reeks van MTV's Unplugged-concerten was het moment waarop Neil Young achter het harmonium plaatsnam, om pompend en zwoegend een drastische herbewerking van zijn gitaarklassieker Like A Hurricane ten beste te geven. De succesvolle formule van akoestische en sobere uitvoeringen van min of meer bekende nummers, verplicht de artiest in kwestie om een nieuwe wending te geven aan het beproefde repertoire. Voor Annie Lennox was dat geen gemakkelijke opgave, want op haar recente soloplaat Diva werd de vroegere helft van het popduo Eurythmics in hoofdzaak begeleid door een drietal synthesizerprogrammeurs. Het is een lust voor het oog om deze doorgewinterde knoppendraaiers voor de verandering eens aan het werk te zien achter een echte piano, een ouderwets traporgel en blazend in een melodica. Zelfs Lennox' lang vergeten blokfluitlessen kwamen goed van pas bij haar concert tijdens het jazzfestival van Montreux, waar deze Unplugged om onduidelijke redenen werd vastgelegd.

Het voordeel boven de oorspronkelijke uitzending op MTV, is dat het optreden niet om de haverklap wordt onderbroken voor reclame en andere beeldschermruis. In haar wijnrode soepjurk doet Lennox een nieuwe poging om de kwaliteiten van Aretha Franklin, Lotte Lenya en Margaret Thatcher in zich te verenigen. Haar bestudeerde pose moet de suggestie wekken van ongeremde bezieling, maar met haar dunne stemmetje vertilt Schotse Annie zich jammerlijk aan River Deep Mountain High van Ike & Tina Turner. Gelukkig biedt het hitarchief van Eurythmics uitkomst. Zelfs met de kale begeleiding van akoestische instrumenten blijven It's Alright en Here Comes The Rain Again overeind als nummers die geen franje behoeven.

De ware test voor Annie Lennox schuilt in het feit dat de zelfbenoemde popdiva tot nu toe afhankelijk was van knap in elkaar gezette, maar weinig spontane videoclips. Als solozangeres met het danstalent van een bevroren kabeljauw, moet ze hard werken om de aandacht vast te houden. Dat het haar uiteindelijk toch lukt, dankt ze aan haar regelrecht uit de Muppetshow weggelopen pianist en een handvol goede liedjes.