Personeel van gevangenis wil geen extra cellen zoeken

DEN HAAG, 30 JULI. Het personeel van de penitentiaire inrichting Noordsingel in Rotterdam en het huis van bewaring in Dordrecht weigert mee te werken aan een maatregel om op korte termijn 600 extra cellen te vinden. Dat schrijft de dienstcommissie in een open brief aan minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto van justitie.

Volgens de dienstcommissie is het in de beide inrichtingen onmogelijk de om de gevraagde drie procent extra cellen binnen de inrichtingen te vinden. In Rotterdam en Dordrecht zou dat volgens voorzitter I. van Verk van de dienstcommissie neerkomen op tien extra plaatsen. Van Verk meent dat de huisvesting in deze verouderde huizen van bewaring te krap is om die plaatsen te vinden. Aan het plaatsen van twee gedetineerden op één cel wenst de dienstcommissie niet mee te werken. Volgens de commissie is de noodmaatregel voor extra cellen onder grote politieke druk genomen. “Wij denken dan ook dat daardoor de zorgvuldigheid uit het oog is verloren voor wat betreft de praktische uitwerking ervan”, aldus de dienstcommissie.

Minister Hirsch Ballin beloofde de Tweede Kamer begin juni door middel van "onorthodoxe maatregelen' een "noodverband' van 600 extra cellen te scheppen, om te voorkomen dat verdachten van zware misdrijven wegens het cellentekort worden heengezonden. Driehonderd cellen - drie procent van de bestaande capaciteit - moeten binnen de bestaande huizen van bewaring worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door strafcellen en recreatieruimten om te bouwen of door twee verdachten in een cel op te sluiten. Voor laatsgenoemde vorm van bewaring komen alleen kortgestraften in aanmerking. Voor 1995 zal Justitie 2.000 extra cellen laten bouwen.

De directie van Noordsingel wenst niet op de brief te reageren: “Wij weten niets”, aldus een woordvoerster. Een woordvoerder van Justitie noemt de open brief “een deel van het spel”: “Veel meer inrichtingen, zoals de strafinrichting Veenhuizen, zitten in oude behuizingen. Maar vrijwel allemaal hebben zij de drie procent extra plaatsen wel kunnen vinden. Het is voor iedereen slikken en stikken”, aldus de woordvoerder.