Paardrijden is de leukste sport

Sport top vijf:

1. Paardrijden

2. Gymnastiek

3. Tennis

4. (Jazz)ballet

5. Voetbal en hockey

Paardrijden is de leukste sport ter wereld, zegt Josefien Bijl (13 jaar) en heel veel kinderen zijn het met haar eens, want paardrijden is onder de kinderen die meededen aan het sportonderzoek de populairste sport. Waarom? "Omdat ik paardengek ben!' schrijft Josefien. "Deze sport doe je met z'n allen op een Manege. De paarden zelf vinden het ook leuk! Zelfs gehandicapten kunnen rijden.' Anne Pranger (11 jaar) vindt paardrijden leuk 'omdat een paard lastig kan zijn en een voetbal niet'. Carlijn van den Acker, 14 jaar, heeft zelf een pony. Meestal rijdt ze drie of vier keer per week, "maar nu niet zo vaak omdat mijn verzorgpony een veulen krijgt en je er dan niet vaak op mag rijden.'

Alleen meisjes rijden paard en misschien is paardrijden daarom wel nummer een in dit onderzoek, want er deden veel meer meisjes mee dan jongens. De enige sport die jongens vaker noemden dan meisjes, is voetbal. Ze vinden het leuk om dat je bij voetbal hard mag rennen en hard mag schoppen. Als je keeper bent is voetbal nog leuker, vindt Patrick Kamps (11 jaar), want dan ben je de belangrijkste speler. Er zijn ook meisjes die voetballen, zoals Cathelijn Zeijlemaker (11 jaar): "Op een dag was een vriendje te spelen, om een uur of vijf werd hij opgehaald. Hij moest voetballen. Ik vroeg of ik een keer mee mocht trainen, en dat mocht. Zodoende dat ik voetbal doe.'

Omgekeerd zijn er ook jongens die turnen of gymnastieken. Peter (8 jaar, hij schreef zijn achternaam niet op zijn brief) schrijft: Gym is geen meisjessport, maar ook voor jongens, want op de Olympische Spelen zie je ook heel veel jongens die gymmen.'' Harm Lagerveen (8 jaar) wil later gymleraar worden.

Meestal gaan kinderen op een sport omdat hun broertje of zusje of vriendje of vriendinnetje die sport al doet. Maar Véronique Lohmann (11 jaar) ging op ballet "omdat ik op de televisie vaak heel mooi ballet zag. Dan droomde ik ervan om dat ook te kunnen'.

Sporten is niet alleen leuk, maar ook gezond en dat vinden veel kinderen toch wel belangrijk. Je kunt van sporten zelfs mooier worden. Chris Visser (12 jaar) zwemt vijf maal per week. "Je wordt er sterk, breder en steviger van, daar doe ik het een klein beetje voor'. Maar er zijn nog meer redenen om een sport leuk te vinden. Jasper Jansen en Matthijs Reerink (allebei 12 jaar) houden van voetbal. "Want telkens als het goed gaat hoop je dat je later profvoetballer wordt.' Daan Binnewijzend (8 jaar) houdt van vissen: "Ik vind de leukste sport vissen omdat je een vis vangt. Je doet haar in een emmer en dan vind ik het leuk om de vis te bekijken. Als je het goed kan, dan vang je meestal wel een vis. En soms kan je er een prijs mee winnen.'

Sommige sporten zijn helemaal niet leuk. Wandelen is saai en van zwemmen wordt je snel moe. Aan korfbal doen alleen dikke vrouwen en lange mannen mee. Saskia Sprengers (9 jaar) schrijft: "Autocross vind ik niet leuk, want eigenlijk vind ik dat de auto het dan doet. En ik vind sport ook niet leuk als het om geld gaat, want ik sport voor mijn lol!' Veel kinderen haten hockey. Maar het commentaar van Julia Meuwese (8 jaar) geldt eigenlijk voor elke sport: "Hockey is niet leuk, want dan moet je met een stokje achter een balletje aan rennen en dan ook nog in het weekend, terwijl je dan veel beter postzegels kan verzamelen'.

Niet alle kinderen mogen van hun ouders de sport doen die ze zelf willen. "Ik mag van mijn ouders maar twee sporten doen,' schrijft Paul van Eekeren (10 jaar). En een van die sporten moet een teamsport zijn. Paul doet daarom waterpolo en judo. "Maar ik wil ook heel graag parachute springen en zweefvliegen en waterskieën en bergbeklimmen.'

De idolen van kinderen doen niet vaak dezelfde sport als het kind zelf. Heel veel kinderen zijn fan van Richard Krajicek, terwijl ze zelf niet tennisen. Voetballers zijn veel geliefder dan paardrijders. Het idool van Sara Polak, die paard rijdt en tennist, is bijvoorbeeld Marco van Basten. Cathelijn Zeijlemaker tennist en voetbalt en is fan van Marc Overmars. "Dat vind ik een heel snel mannetje'. De meeste kinderen kennen hun idool alleen van de televisie. Maar sommige kinderen zoeken hun idool dichterbij huis. Myrte Lucassen (8 jaar) schrijft: ,Mijn idool is HARRY, die geeft ons paardrijles.'

Er was maar een meisje dat helemaal niet van sport hield. Dat is Leonie Arends (13 jaar). "Ik zou nooit aan een sport gaan doen. Als ik tegen vijf uur thuiskom wil ik altijd Love Boat op de televisie zien.'

Aan het onderzoek was ook een prijsvraag verbonden. Die is gewonnen door Date Burgerjon (10 jaar) uit Leeuwarden. Want zij maakte zo'n mooie tekening van een meisje op een fiets dat iedereen die hem ziet meteen wil gaan wielrennen. Date kan kiezen uit een wielrenbroek of wielrenhandschoentjes.