Oekrane bereid tot opnemen Demjanjuk

TEL AVIV, 30 JULI. De Oekrane is bereid de gisteren door het Israelische Hooggerechtshof vrijgesproken John (Ivan) Demjanjuk op te nemen. Dit hebben de Israelische media vandaag gemeld.

Gisteravond had Yoram Sheftel, de verdediger van Demjanjuk, al gezegd dat er een land is waarheen Demjanjuk kan worden uitgewezen en dat er reeds een paspoort voor hem klaar ligt. Demjanjuk werd 73 jaar geleden in de Oekrane geboren.

Intussen worden van verschillende kanten pogingen ondernomen om Demjanjuk, die door het hof weliswaar wegens gerede twijfel niet als "Ivan de Verschrikkelijke' uit Treblinka werd gedentificeerd, maar wel als bewaker in het concentratiekamp Sobibor werd gebrandmerkt, in Israel alsnog te vervolgen.

Een lid van de ultra-nationalistische Kach-partij heeft het Hooggerechtshof verzocht de uitwijzing van Demjanjuk te voorkomen en hem in Israel wegens zijn rol als bewaker in Sobibor te berechten. Zondag zal het hof daarover beslissen. Het Likud-parlementslid Dov Shilansky deed gisteren een beroep op minister van justitie David Liba'i alles in het werk te stellen om Demjanjuk om dezelfde reden in Israel te houden.

Voor de overlevenden van de Holocaust, die door het proces tegen Demjanjuk nog eens zeer intensief met hun verleden in de concentratiekampen werden geconfronteerd, heeft Demjanjuks vrijspraak een traumatisch effect. Bij Amcha, het instituut dat Holocaust-slachtoffers en hun kinderen bijstaat, stonden gisteren de telefoons roodgloeiend.

Pag.5: Alsof een moordenaar met bloemen is beloond

Dr Nathan Dorst, een psycholoog van Amcha zei tegen een Israelische krant dat de overlevenden niet kunnen begrijpen dat het Hooggerechtshof de getuigenissen van overlevenden van Treblinka niet gelooft en afgaat op getuigenissen van bewakers uit Rusland. Volgens deze psycholoog hebben zij het gevoel dat de staat Israel niet achter hen staat.

Een vrouw die Amcha belde zei dat ze voortdurend huilde. Ze zei het gevoel te hebben dat “de moordenaar een bos bloemen had gekregen ter erkenning voor wat hij had gedaan”.

De Israelische bevolking heeft gisteren overwegend rustig op de hard aangekomen vrijlating van Demjanjuk gereageerd. Niettemin hebben de vijf opperrechters bij hun huizen politiebewaking gekregen totdat de gemoederen in kringen van de overlevenden van de holocaust zijn gekalmeerd. De reacties zouden misschien feller zijn geweest indien de aandacht niet zou worden afgeleid door het Libanese drama.

Ministers en parlementsleden zeiden gisteren dat de vrijspraak van Demjanjuk een eerbetoon is aan de onafhankelijkeid van de Israelische rechtsorde en de kwaliteit van de Israelische democratie.

De meningen lopen uiteen over de vraag of de uitspraak betekent dat Israel geen belang meer heeft bij het berechten van nazi-oorlogsmidadigers. David Grosman, de bekende Israelische schrijver, gelooft dat het niet vervolgen van Demjanjuk voor zijn rol als bewaker in Sobibor wegens technische redenen niet er op duidt dat Israel er eigenlijk geen belang meer bij heeft om nazi's voor de rechtbank te brengen. De minister van justitie Liba'i bestrijdt dat deze conclusie uit de vrijlating van Demjajuk kan worden getrokken.