Jeroen Bosch onder kopie in Tsjechië

PRAAG, 30 JULI. Tsjechische restaurateurs, werkend aan een kopie van een schildering van de vijftiende eeuwse Nederlandse schilder Jeroen Bosch, hebben waarschijnlijk onder de kopie een originele schildering van Bosch aangetroffen.

De ontdekking is gedaan in een kasteel in Opocno in het noordoosten van de Tsjechische republiek. Tijdens de restauratie van de daar hangende kopie van De twaalf jaar oude Christus in de kerk is met behulp van infrarode straling aan het licht gekomen dat zich onder de bovenste verflaag nog een andere schildering bevond. Volgens de restaurateurs geven alle tot nu toe uitgevoerde proeven aan dat het hierbij gaat om de echte Bosch.

Volgens de restaurateurs werd het werk om vooralsnog onbekende redenen waarschijnlijk al vroeg in de zestiende eeuw overgeschilderd. (Reuter)