Japanse LDP kiest hervormer als partijleider

TOKIO, 30 JULI. Yohei Kono (56) is vandaag gekozen als de nieuwe voorzitter van de Liberaal-Democratische Partij van Japan (LDP), de zestiende in 38 jaar, maar de eerste die geen premier wordt.

Kono, eerste kabinetssecretaris en rijkste man in het demissionaire kabinet van premier Miyazawa (73), won met 208 stemmen van Michio Watanabe (70), die 159 stemmen kreeg. Aan de verkiezingen namen de parlementsleden van de LDP en de 47 kiesdistricten deel waar de LDP is vertegenwoordigd. Met een driewerf "banzai' werd de nieuwe leider in het hoofdkwartier van de LDP in Tokio door de parlementsleden begroet.

Kono zal het in de komende maand in het parlement moeten opnemen tegen Morihiro Hosokawa (55) bij de verkiezing van de nieuwe premier, maar hij is bij voorbaat kansloos. De aanstaande coalitieregering zonder de LDP heeft met steun van onafhankelijken de absolute meerderheid in beide huizen van het parlement.

Op een persconferentie haalde Kono vandaag fel uit naar de nieuwe coalitie, die hij onduidelijkheid verweet. “Onduidelijk was de verkiezing van Hosokawa tot leider, onduidelijk is de richting, onduidelijk het beleid. De coalitie kent verschillende visies en lijdt aan een duale structuur.”

Later nam Kono gas terug: “Ik ben nerveus, ik was misschien agressiever dan normaal.” Zijn verkiezing werd begroet door Hosokawa en de leider van een andere hervormingspartij. Hosokawa: “Kono is een liberaal, laat ik beginnen met dat te zeggen.” Kono verliet zeventien jaar geleden uit protest de LDP. Hij walgde van de manier waarop de LDP was betrokken bij het Lockheed-schandaal, dat toen de politieke kop kostte van premier Tanaka, wiens beschermeling toen ironisch genoeg Hosokawa was. Kono studeerde aan de beroemde Waseda Universiteit in Tokio en later aan de Stanford Universiteit in Amerika. In 1986 keerde hij in de schoot van de LDP terug. Hij staat bekend als een oprecht hervormer.

Intussen heeft kandidaat-premier Hosokawa vandaag afzonderlijke besprekingen gevoerd met de leiders van de zeven andere coalitiepartijen over de verdeling van de ministersposten. Oud-leider van de Socialisten Takako Doi wordt genoemd als de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis, een belangrijke post. Zij is onder vele Japanse vrouwen nog steeds razend populair om haar geëmancipeerde opvattingen. De verkiezingsoverwinning die zij haar partij in 1990 bezorgde wordt nog altijd de Madonna-boom genoemd.

In Tokio deden vandaag geruchten de ronde dat Akio Morita, topman van Sony, de nieuwe minister wordt op het ministerie van internationale handel en industrie. Maar een woordvoerder van het bekende elektronica-concern zei dat Morita een vriend is van Hosokawa en de geruchten alleen maar geruchten zijn. Morita werpt zich in recente publikaties voortdurend op als pleitbezorger van een economisch Japan dat zich aanpast aan de spelregels van het Westen en dat zijn markten openstelt. Anders ontloopt volgens hem Japan niet een harde vergelding.

Op persconferenties in Tokio duikt deze dagen voortdurend de naam op van Ichiro Ozawa, waarbij Japanse journalisten met nauwe banden met de LDP niet nalaten hem in verband te brengen met de schandalen rondom de gevallen de facto leider van de LDP, Shin Kanemaru (78). Tsutomu Hata verklaarde gisteren dat Ozawa onder ede in het parlement heeft verklaard dat hij niet bij de schandalen is betrokken geweest en dat daarmee voor hem de kous af is. Kono zei vandaag: “De LDP en de Vernieuwingspartij van Hata en Ozawa hebben hetzelfde probleem, dat we beiden moeten zien op te lossen”, doelend op de corruptie en de donaties onder de tafel.

Ozawa (51), ooit de beschermeling van Kanemaru, wordt alom gezien als het meesterbrein achter de nieuwe coalitieregering en velen, voor wie de druiven nu zuur zijn, zijn uit op zijn ontmaskering. Maar Ozawa, die met Hata en de zijnen vorige maand de LDP verliet, geeft geen krimp.