Italië zet eerste stap privatisering

ROME, 30 JULI. In een eerste stap in het Italiaanse privatiseringsprogramma is een bedrijf dat diepvriesvoedsel produceert verkocht aan het Zwitserse voedingsconcern Nestlé, maar de verkoop van een ander voedingsbedrijf is vooralsnog mislukt.

De verkoop van Italgel is het eerste concrete resultaat van het privatiseringsprogramma, waarover al jaren wordt gesproken. Premier Carlo Azeglio Ciampi heeft gezegd dat hiermee haast moet worden gemaakt, omdat de privatisering een toetssteen is voor de mate waarin Italië bereid is tot economische hervormingen. Volgens een verklaring van de staatsholding IRI, die een belang van 62 procent heeft in Italgel, zal Nestlé in totaal ongeveer 440 miljard lire, 570 miljoen gulden, betalen voor het bedrijf. Het Zwitserse concern heeft zich bereid verklaard ook de aandelen die niet in handen zijn van de staat, te kopen. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Europese commissie. Voor een ander voedselbedrijf, Cirio-Bertolli-De Rica, producent van conserven in blik, kreeg de IRI geen bod dat voor haar aanvaardbaar was. Het illustreert de moeilijkheden voor privatisering op een moment van recessie. Bovendien verkeren veel Italiaanse staatsbedrijven in grote problemen, wat hen minder aantrekkelijk kan maken. Beide voedselbedrijven maken deel uit de holding SME, een van de eerste onderdelen van de IRI die worden geprivatiseerd. De plannen hiervoor zijn vertraagd wegens stakingen door werknemers die bang waren dat de overgang naar de particuliere sector zou leiden tot ontslagen. Premier Ciampi heeft gezegd dat op korte termijn ook grote banken, verzekeringsmaatschappijen en telecommunicatiebedrijven worden verkocht aan de particuliere sector.