Handelaren en bezitters MDEA-pillen reageren nauwelijks op "pardon'

DEN HAAG, 30 JULI. Producenten van en handelaars in de sinds woensdag verboden drug MDEA hebben tot dusver nauwelijks gereageerd op het "generaal pardon' voor het bezit van MDEA. Slechts 65 kilo poeders en ingrediënten en enkele honderden pillen zijn bij de politie ingeleverd. Het generaal pardon stelt bezitters van MDEA in staat de pillen zonder strafvervolging bij de politie in te leveren. Produktie, handel en smokkel vallen niet onder het pardon.

De chemische drug MDEA, een variant op de populaire "dansdrug' XTC, valt sinds woensdag onder de werking van de Opiumwet. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) besloot daar onverwachts toe na publiciteit over het bedrijf E-xpress uit het Limburgse Landgraaf, dat de pillen via een koeriersdienst landelijk aan huis bezorgde. Omdat de maatregel zeer plotseling is genomen, werd eerst in het arrondissement Maastricht en woensdag ook landelijk een generaal pardon afgekondigd. Woordvoerder Wilting van de Amsterdamse politie heeft kritiek op de korte duur van het pardon en de wijze waarop het stafbureau van het openbaar ministerie het heeft aangekondigd: “Eerst sturen ze een persbericht en veel later krijgen de korpsen een briefje dat ze die pilletjes kunnen verwachten. Op zijn zachtst gezegd nogal knullig.”

Het bedrijf E-xpress bracht gisteren 430 pillen naar de politie in Landgraaf. Eigenaar H. Pelzer zegt zijn "rayon-managers' in Middelburg, Amsterdam en Rotterdam opdracht te hebben gegeven ongeveer 2.500 MDEA-pillen in te leveren. Bij de politie van Middelburg werden vanochtend enkele honderden pillen met het merkje van E-xpress afgeleverd. Woordvoerders van de politie in Amsterdam en Rotterdam zeiden niets te weten over ingeleverde E-xpresspillen.

In Maastricht bracht een fabrikant dinsdagavond al ongeveer 40 kilo poeders en pillen in emmers naar het politiebureau. Een ander leverde woensdagavond in Maastricht 25 kilo ingrediënten voor MDEA-pillen in. Beiden waren bekenden van de politie. Volgens een woordvoerder van de Maastrichtse politie waren deze fabrikanten eerder betrokken bij een MDEA-laboratorium op drie woonboten in een binnenhaven aan de Boschpoort te Maastricht.

Een woordvoerder van het Nederlands Bureau voor Alcohol en Drugs zegt te verwachten dat het wegvallen van legale MDEA op korte termijn het aanbod van amfetamine zal stimuleren. Ook XTC, dat sinds vorig jaar vrijwel van de markt werd gedrongen door MDEA, zou weer terugkeren in het uitgaanscircuit.