Franc wankelt ondanks steun; Zware aanval valutamarkt teistert EMS

PAG.7 HOOFDARTIKEL / PAG.11 VALUTACRISIS

AMSTERDAM, 30 JULI. Een massale belegering van het Europese Monetaire Stelsel (EMS) op de valutamarkten heeft vanmorgen geleid tot de zwaarste crisis in het wisselkoerssysteem sinds september vorig jaar.

De Franse franc zakte ondanks omvangrijke interventies van de Europese centrale banken vanochtend door de bodem van het EMS, de laagst toegestane koers. De Franse centrale bank liet weten de verdediging van de munt niet te willen opgeven. Premier Balladur en president Mitterrand kwamen vanochtend veertig minuten bijeen om de toekomst van de Franse munt te bespreken.

Gisteren braken hectische taferelen uit op de valutamarkten toen de Bundesbank tot verrassing van de financiële markten besloot het disconto niet te verlagen, maar op 6,75 procent te handhaven. Wel verlaagde de centrale bank de minder belangrijke Lombard-rente met 0,5 procent. De Nederlandsche Bank heeft per vandaag de rentetarieven met een kwart procent verlaagd om de kracht van de gulden in het EMS in toom te houden. Het wisseldisconto komt op 5,75 procent, de voorschotrente op 6,25 procent en het promessedisconto op 6,75 procent.

Handelaren verwachtten vanmorgen dat de centrale banken vanmiddag met verdere steunaankopen en rentemaatregelen proberen het EMS overeind te houden. Een herschikking van de koersen in het weekeinde wordt onvermijdelijk geacht. De angst voor devaluaties doet beleggers en speculanten massaal vluchten in de mark en de gulden.

De Deense, Belgische en Nederlandse centrale banken grepen vanmorgen evenals gisteren masaal met steunaankopen in om de Belgische frank en de Deense kroon boven de bodemkoersen te houden. De Bundesbank en de Banque de France steunden de Franse franc. De Spaanse centrale bank kocht peseta's. België verhoogde vanmorgen de rentetarieven om neerwaartse speculatie tegen de frank tegen te gaan. Alleen al de steun voor de Franse franc gisteren bedroeg volgens schattingen tegen de 20 miljard D-mark. De Nederlandse en Deense centrale bank kochten gisteren voor omgerekend 4 miljard gulden aan Deense kronen. Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank wilde rond het middaguur niet vertellen of er al een bijeenkomst van het monetaire comité van de EG is belegd. Het comité beslist over herschikkingen van onderlinge wisselkoersverhoudingen.

De Amerikaanse belegger George Soros, die tijdens de val van het pond sterling in september vorig jaar een fortuin heeft verdiend, opende eveneens de aanval op de Franse franc. Afgelopen maandag liet hij nog weten niet tegen de franc te zullen handelen, omdat hij niet de schuld wilde krijgen van een eventuele ondergang van het EMS. Inmiddels, oordeelde Soros vanochtend, hangt het EMS ook zonder zijn toedoen aan een zijden draad.