Fotoreportage Rails door hof toegestaan

AMSTERDAM, 30 JULI. De modereportage "Dressed to Kill' die vorig jaar in het NS-blad Rails werd gepubliceerd is niet onrechtmatig.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in hoger beroep het oordeel van mr. B. Asscher, president van de rechtbank in Amsterdam, ongedaan gemaakt. Rails publiceerde vorig jaar augustus een fotoreportage waarin een vrouw door een man wordt ontvoerd, vastgebonden, geblinddoekt en als lijk achtergelaten. De landelijke vereniging Blijf van m'n Lijf spande een kort geding aan tegen Rails. De rechtbank beoordeelde de reportage als onrechtmatig, omdat zij zou inspireren tot geweld tegen vrouwen. Maar volgens het hof is dit criterium echter onvoldoend scherp om een beperking van de vrijheid van meningsuiting te rechtvaardigen. Blijf van m'n Lijf noemt de uitspraak van het hof “teleurstellend” en “schokkend”.