Forse stijging winst GM, Ford, Chrysler

De grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, General Motors (GM), heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 662,4 miljoen dollar (inclusief bijzondere posten).

Dat staat in schril contrast met het verlies van 752,1 miljoen dollar dat GM in het tweede kwartaal van vorig jaar leed en dat onder meer was ontstaan door een voorziening van 749 miljoen dollar voor dochter Hughes Aircraft.

Concurrenten Ford en Chrysler hebben het in het afgelopen kwartaal eveneens beter gedaan. Bij Ford steeg de kwartaalwinst van 387 miljoen tot 775 miljoen dollar en bij Chrysler sprong de winst van 178 miljoen naar 685 miljoen dollar.

Over de eerste helft van dit jaar kwam er bij GM een winst tot stand van 962,9 miljoen dollar. In dezelfde periode van vorig jaar ontstond er een negatief saldo van maar liefst 21,8 miljard dollar. GM vergrootte zijn kwartaalomzet van 35,28 miljard tot 36,66 miljard dollar. De halfjaaromzet nam toe van 60,77 miljard tot 64,35 miljard dollar. In Noord-Amerika verging het de autogigant weliswaar beter, maar er ontstond niettemin een kwartaalverlies van 95,4 miljoen dollar. Dat is overigens maar een fractie van het verlies van 761,4 miljoen dollar dat GM in het tweede kwartaal van 1992 in Noord-Amerika leed.

Topman John Smith liet zich zeer voorzichtig uit. Het herstel van de Amerikaanse economie is “ietwat broos” en de stabiliteit van de markten in Latijns-Amerika is afhankelijk van de politieke en economische omstandigheden daar. Hij verwachtte dit jaar in Noord-Amerika quitte te kunnen spelen.