Dupont vergroot kwartaalwinst

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont, in een hevig conflict verwikkeld met de Nederlandse branchegenoot Akzo over de verkoop van hun aramide kunstvezels in de Verenigde Staten, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 516 miljoen dollar tegen 277 miljoen in dezelfde periode van 1992. De omzet van het concern liep terug van 9,75 miljard dollar tot 9,55 miljard.

Dupont zag zijn verdiensten in de oliebranche ondanks de lage olieprijs verbeteren. De winst steeg in deze divisie van 78 miljoen dollar tot 178 miljoen dollar, inclusief een bijzondere last van 21 miljoen dollar.

De produktie van chemische produkten deed het minder. De winst bedroeg 91 miljoen dollar, vier procent minder dan de 95 miljoen dollar twaalf maanden daarvoor. Vooral de produktiegroepen witte coatings en speciale chemische produkten presteerden niet zo best, aldus Dupont.

In de vezelgroep bedroegen de verdiensten 110 miljoen dollar, 27 procent minder dan de 151 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 1992. De omzet daalde er met 1 procent. Het resultaat bij polymeren daalde met 14 procent tot 107 miljoen.

Over de eerste helft van dit jaar bedroeg het nettoresultaat van Dupont 1 miljard dollar tegen een verlies van 4,1 miljard dollar in de eerste zes maanden van 1992. Dat verlies in het vorig jaar kwam voor een groot deel voort uit een eenmalige last van 3,79 miljard dollar in verband met gewijzigde regelgeving voor pensioenvoorzieningen. Ook werd toen nog eens 1,045 miljard dollar opzij gelegd voor belastingen.

De omzet in het eerste halfjaar van 1993 kwam uit op 18,6 miljard dollar, een fractie lager dan de 18,9 miljard dollar in de overeenkomstige periode van 1992.