Dans: meer publiek en meer voorstellingen

AMSTERDAM, 30 JULI. De tien dansgezelschappen, waaronder Het Nationale Ballet en het Scapino Ballet Rotterdam, hebben in het seizoen 1991/1992 ruim 12 procent meer voorstellingen gegeven dan het seizoen daarvoor. Ook nam het aantal bezoekers met 9 procent toe.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport Voorstellings- en bezoekcijfers, seizoen 1991/1992 van de Direktie Overleg Dansgezelschappen (DOD). De analyse werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Motivaction.

In absolute cijfers uitgedrukt werden in het seizoen 1990/1991 nog 759 voorstellingen gegeven, die door iets meer dan 340.00 mensen werden bezocht. Het daarop volgende seizoen kwamen ruim 364.300 bezokers naar één van de 854 optredens. De gemiddelde zaalbezetting bleef in de onderzochte seizoenen nagenoeg gelijk op ruim 55 procent.

In het rapport zijn de gegevens van de acht bij het DOD aangesloten gezelschappen onderzocht; Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Het Folkloristisch Danstheater, Dansgroep Krisztina de Châtel, Introdans, Reflex, De Rotterdamse Dansgroep en Dansproduktie. Deze zijn aangevuld met de cijfers van het Nederlands Dans Theater en Djazzex. Er is uitsluitend gekeken naar de openbare voorstellingen, waarvoor het publiek een kaartje moest kopen. Speciale galavoorstellingen zijn niet meegeteld.

Het Nationale Ballet (HNB) trok in het seizoen 1991/1992 de meeste bezoekers, gevolgd door het Nederlands Dans Theater (NDT). Beide kregen ongeveer 25 procent van het totaal aantal bezoekers. Deze dansgezelschappen gaven ook de meeste voorstellingen; HNB tekende voor 105 voorstellingen, terwijl het NDT 159 optredens verzorgde.

Uit het onderzoek blijkt dat het gros van de voorstellingen (212) in Amsterdam wordt gegeven. In het seizoen 1991/1992 nam het aantal optredens in de hoofdstad daarbij met 35 procent toe in vergelijking met het vorig seizoen (157). Na Amsterdam werden de meeste dansvoorstellingen in Den Haag (92) en Rotterdam (63) geregistreerd. Arnhem is de vierde (48). Het aantal voorstellingen is daar de afgelopen twee seizoenen meer dan verdubbeld. Die stijging wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de optredens van Introdans en Introdans Educatief in eigen huis.

Motivaction telde ook het aantal voorstellingen van de tien gezelschappen in het buitenland; dat waren er 165. Daarvan vond het merendeel in Duitsland (38), Frankrijk (17) en Spanje (16) plaats. Opvallend is dat Het Nationale Ballet het enige gezelschap is dat in het seizoen 1991/1992 geen enkel buitenlands optreden had. Het Nederlands Dans Theater en Het Folkloristisch Danstheater gaven respectievelijk 95 en 20 buitenlandse optredens.