Bossche Teeken en Schilderkunst academie: schilderen in jacquet

Tentoonstelling: De Koninklijke School herdacht, leermeesters uit de periode van 1855-1936. T/m 31 dec. in het Museum Slager, Choorstraat 14, Den Bosch, di t/m vr en zo 14-17u. Catalogus ƒ 10.

Vroeger had Den Bosch de Académie impériale et royale de peinture, sculpture et architecture, gesticht in 1812. Later werd het de Koninklijke School, stadacademie voor Teeken en Schilderkunst en tegenwoordig is ze opgenomen in de Hogeschool Den Bosch. Hoewel het predikaat "koninklijke' nog wel eens wordt gebruikt, is het eigenlijk vervallen, wat menigeen betreurt.

Tussen 1855 en 1936 waren twee van de acht schilders tellende Bossche familie Slager leermeesters aan de school. Het waren Petrus Marinus Slager (1841-1912) en Piet Slager (1871-1938). Hun werken zijn in de loop der decennia grotendeels ondergebracht in het museum Slager in de Bossche Choorstraat. De dochter van Piet Slager, Suze Bergé-Slager heeft samen met haar man en met Harry Hollestelle een tentoonstelling ingericht van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en wat dies meer zij van twintig leermeesters. De tentoonstelling omgeeft de viering binnenkort van het eerste lustrum van de Bossche Hogeschool.

Pronkstuk van de expositie is het schilderij van D.F. Dubois, dat het bestuur voorstelt van de Koninklijke School in 1828. Het valt weliswaar buiten het tijdsbestek waarin de tentoonstelling is geplaatst, maar het is een opmerkelijk schilderij: via een doorkijkje achter de bestuursleden ziet men in een hel verlicht atelier een aantal studenten van de school bezig met schilderen. De studenten zijn gekleed in jacquet. De schilder zelf heeft zich bij het gezelschap op de voorgrond geplaatst, compleet met penseel en palet. Een ander opvallend schilderij is dat van leermeester Huib Luns, vader van de oud-minister van Buitenlandse Zaken mr. Joseph Luns, die vandaag de tentoonstelling zal openen.

Curiositeit op de expositie is het boek Merkwaardigheden der stad 's-Hertogenbosch uit onderscheidene schrijvers en manuscripten bijeen verzameld door Mr. A.G Verheijen, burgemeester der stad, zoals de titel luidt. Dit boek, dat Verheijen geheel met de hand schreef, bevat gewassen pentekeningen van F. Hüpsch, een van de leermeesters van de Koninklijke School. Het is in bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag.

De tentoonstelling telt in totaal 73 werken, ook van Petrus Marinus en Piet Slager. Piet Slager maakte in 1935 onder meer een natuurgetrouwe luchttekening van Den Bosch. Verder van L.C. Hezenmans (1841-1909) die onder meer gebrandschilderde ramen maakte, die nu nog zijn te zien in de kathedraal van Sint Jan in Den Bosch.