Bonn roept Opel en VW op "oorlog' te beëindigen

BONN, 30 JULI. De aanval van Volkswagen-chef Ferdinand Piëch op Opel en zijn woordkeus daarbij zijn “grotesk”. GM-dochter Opel organiseert geen samenzwering en voert ook geen oorlog tegen VW, maar is wel in staat om “precieze bewijzen” te leveren dat de in maart naar VW overgestapte manager José Ignacio López aan bedrijfsspionage ten koste van Opel heeft gedaan. Zo hebben de vice-president van General Motors voor Europa, Hans Wilhelm Gäb, en de voorzitter van de raad van bestuur van Opel, David J. Herman, gisteren gereageerd op de verwijten die Piëch woensdag jegens hun bedrijf had geuit. Volgens Gäb staat vast dat López zich vóór zijn spectaculaire overgang naar VW, in maart van dit jaar, en ook daarna nog gevoelige bedrijfsgeheimen van GM en Opel heeft laten overhandigen. Herman voegde daaraan toe dat Lopez vorig jaar december al een computer-transfer van ruim 70.000 pagina's met technische Opel-specificaties naar GM's hoofdkwartier in Detroit had laten sturen, hoewel “hij daarmee niets te maken had”.

Gäb en Herman bestreden dat van Opel-kant met bewijsmateriaal tegen López is geknoeid, zoals Piëch had gesuggereerd, namelijk door vertrouwelijk Opel-materiaal in vier grote verhuisdozen te (laten) stoppen die begin vorige maand in beslag werden genomen in een leegstaande woning van twee Spaanse, ook naar VW overgestapte Opel-managers. Gäb verweet Piëch dat hij met uitdrukkelijke verwijzingen naar de Amerikaanse moeder van Opel, GM dus, “nationalistische” emoties probeert los te maken. Deze “psychose-achtige bunkermentaliteit” is “vreemdelingenhaat van een nieuwe kwaliteit”, zei hij, die slecht is voor de Duitse autowereld en het Duitse aanzien als exportland. Hij wees er ook nog op dat Piëch zelf een Oostenrijkse pas heeft.

In Duitsland groeit onder politici en in het bedrijfsleven bezorgdheid over de verbale veldslag van de beide autoconcerns. Dit temeer nu er in de Washington Post al een bericht is verschenen over gedachten in de Amerikaanse regering om de oorlog tussen VW en GM mede te zien als een “test” voor de Amerikaans-Duitse economische betrekkingen. Staatssecretaris Reinhold Göhner (economische zaken, CDU) heeft het management van VW en Opel gisteren opgeroepen om hun openlijke oorlog te beëindigen en “in elk geval hun woordkeus te matigen”.