Beurskoersen op Damrak schieten maar even omhoog

AMSTERDAM, 30 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs heeft slechts even virulent gereageerd op de renteverlaging. Vooral de koers van het slecht draaiende DSM, dat op het hoogtepunt een winst noteerde van 4.60 gulden, schoot omhoog. Later op de ochtend zakte de EOE-index naar 0.82 op 338,71

AMSTERDAM Onmiddellijk na opening van de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend vlogen de koersen omhoog. Bij enkele hoofdfondsen waren de winsten aanzienlijk en dikten de prijzen met guldens tegelijk aan. Het meest in het oog sprong het slecht draaiende DSM, dat na een kwartier na opening op een winst van 4,60 gulden stond op 100 gulden. Ook andere hoofdfondsen gaven bij het begin van de handel bovennormale winsten te zien. Zo klommen Koninklijke Olie , VNU, Aegon, Akzo, Nedlloyd, Océ en verscheidene andere hoofdfondsen naar winsten van circa 1 gulden.

Kort voor tien uur stond de EOE-index al op ruim 4,5 punt winst waarbij de grens van 342 werd overschreden. Algemeen werd 341 als een weerstandspunt gezien, dat dus moeiteloos werd overwonnen. De CBS-index algemeen steeg 1,9 tot 123,20. Met de snel behaalde winsten op de aandelen en het weekeinde voor de deur vonden sommige beleggers het toen wel even welletjes en duwden winstnemingen de stemminsindex iets terug naar 132,1. “Toch waren de omzetten niet gigantisch”, regaeerde een handelaar vanochtend. “De uiteindelijke winstmarges gaan om dubbeltjes en kwartjes. Er is even virulent gereageerd op de renteverlaging, maar daarna overheerste al snel weer de voorzichtigheid over wat er allemaal kan gebeuren”.

Amsterdam vormde echter een uitzondering. De belangrijkste buitenlandse beurzen waren weliswaar ook hoger, maar het optimisme in Amsterdam over de toekomstige economische ontwikkelingen was duidelijk groter dan elders. Alleen de Parijse beurs gedroeg zich ook erg vast, nu door de renteverlaging in Duitsland de positie van de frank in het EMS zou moeten zijn versterkt. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt een goede uitgangpositie toegeschreven als de economie weer uit het dal raakt.

Heel sterk gold dit in Amsterdam voor DSM. Na korte schrik donderdagochtend over de slechte resultaten in het eerste halfjaar en de terughoudende vooruitzichten voor de naaste toekomst trad allereerst door baissedekkingen een herstel op, maar kijkend naar de marktpotentie van het chemiefonds was vanochtend de belangstelling voor DSM duidelijk aanwezig. Daarna trad enige reactie op. Akzo, dat volgende week met cijfers komt, trok twee gulden aan naar 168,30 gulden.

Koninklijke Olie steeg 2,10 naar 185,40. In de financiële sector werd Aegon 1,70 hoger geprijsd op 89,30 en ING 1,40 hoger op 68,80. VNU kreeg er 1,80 bij op 129,80, Nedlloyd 2 op 45 en Fokker 90 cent op 19,90. Océ deed er een rijksdaalder bij en ging naar 58 gulden, terwijl Hunter Douglas 1,40 steeg naar 62,80.

Op de lokake markt ging het er veel rustiger aan toe. HBG werd hier tevergeefs f 3 hoger gevraagd op f 266. Ook Nutricia, Otra en Volkers Stevin konden zich in een redelijke belangstelling verheugen. De obligatiemarkt gaf winsten te zien tot rond een kwartje.

NEW YORK De effectenbeurs van New York beleefde gisteren een opmerkelijke dag. Na het sluiten van Wall Street waren de meeste fondsen gestegen, waarbij de obligatiemarkt als stimulans fungeerde voor de aandelenmarkt. De Dow Jones-index noteerde een plus van 13,97 punten op 3567,42. Eerder op de dag bereikte de index een plus van 26 punten, bijna een nieuw record.

De handel op Wall Street leefde op na de publikatie van verschillende economische cijfers - het bruto binnenlands produkt steeg in het tweede kwartaal bescheiden met 1,6 procent - waaruit bleek dat de inflatie langzamer groeide dan verwacht. De obligaties sprongen met ruim een punt omhoog.

De sterke stijging zorgde op de vloer voor enige voorzichtigheid. Sommige handelaren vonden dat de index de afgelopen maanden te sterk is gestegen. “Door de erg lage rente stapt iedereen in de aandelen”, verklaarde een handelaar.

Op de valutamarkt profiteerde de dollar van de onrust in het EMS. Het uitblijven van de verlaging van het Duitse disconto zou de genadeklap voor het EMS kunnen zijn, zo werd er op de vloer geredeneerd. De dollar was in New York aan het eind van de handel dan ook flink hoger op 1,9580 gulden tegenover een slot van 1,9310 gulden op woensdag.

TOKIO De opleving van de beurs van Tokio heeft zich na een periode van matige prestaties gisteren voortgezet. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg weliswaar minder snel dan afgelopen woensdag, maar ging niettemin met 76,71 punt omhoog naar 20.380, waardoor de stijging 0.37 procent bedroeg. Zelfs de hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar kon de levende handel niet frustreren. In totaal werden 350 miljoen aandelen verhandeld.