Bemiddeling VS in Zuid-Libanon zonder resultaat

WASHINGTON, 30 JULI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren vergeefse pogingen gedaan om een bestand tussen Israel en Hezbollah te bewerkstelligen.

Vandaag gingen de Israelische beschietingen in Zuid-Libanon onverminderd voort en versterkten Israelische grondtroepen hun positie in de zogeheten "veiligheidszone' vlak ten noorden van de grens tussen Libanon en Israel. Intussen bestookte Hezbollah vanmorgen het noorden van Israel opnieuw met katjoesja-raketten.

De gevechten, die al sinds zondag aan de gang zijn, eisten vanmorgen opnieuw ten minste acht levens. Niettemin hoopt Christopher, zo verklaarde een woordvoerder, voor zijn aanstaande vertrek naar het Midden-Oosten een feitelijk staakt-het-vuren tot stand te hebben gebracht. Wanneer de Amerikaanse minister precies naar de regio reist is nog niet duidelijk. Naar in Egypte vanmorgen verluidde heeft hij zijn aanvankelijk voor dit weekeinde geplande bezoek tot maandag uitgesteld.

Vanmorgen zijn in Damascus ook de ministers van buitenlandse zaken van de leden van de Arabische Liga bijeen gekomen om zich over de toestand te beraden. Niet uitgesloten wordt dezen zullen aandringen op vertraging van het vredesproces, zolang de vijandelijkheden in Zuid-Libanon aanhouden. (Reuter, AP)

Onze correspondent in Tel Aviv voegt hieraan toe: Volgens een vanmorgen gepubliceerd opinie-onderzoek staat 93 procent van de Israelische bevolking achter de grote militaire operatie tegen Hezbollah in Zuid-Libanon. Uit deze in het blad Yedioth Achronoth gepubliceerde opiniepeiling blijkt verder dat 27 procent tegen uitbreiding is van de huidige schaal van de actie, dat wil zeggen tegen een landoperatie tegen Hezbollah.

Gisteren stuurde het Israelische opperbevel versterkingen, tanks en grondtroepen, naar de door Israel gecontroleerde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon. Het Israelische artillerie- en lucht-offensief tegen tientallen grotendeels verlaten Libanese dorpen is vandaag in alle felheid de zesde dag ingegaan. Hoge militaire kringen blijven suggereren dat uitsluitend een landoperatie een einde kan maken aan de Hezbollah katjoesja-raketaanvallen tegen Israel. Na een rustige nacht vielen er vanmorgen nabij Kyriath Shmona weer katjoesja-raketten. Gisteravond werden enkele salvo's katjoesja's in de richting van Naharyah afgevuurd.

Vanmiddag is de regering Rabin weer bijeengekomen om zich over nadere stappen - uitbreiding van de actie dan wel het accepteren van een staakt-het vuren - te beraden.

Opperbevelhebber generaal Ehud Barak zei vanmorgen dat Israel alleen met een staakt-het-vuren kan instemmen indien Israelische operaties tegen Hezbollah ten noorden van de “veiligheidszone” niet door deze fundamentalistische Islamitische organisatie met raketvuur op Noord-Israel worden beantwoord.

De "vrede-nu-beweging' heeft besloten zaterdagavond uit protest tegen de stelselmatige verwoesting van Libanese dorpen voor het huis van Rabin in Jeruzalem een protestdemonstratie te houden.