Aspirine even goed als anti-stollingsmiddelen

ROTTERDAM, 30 JULI. Mensen die een by-pass-operatie aan hun hart hebben ondergaan kunnen daarna het gevaar van bloedstolsels in de by-pass gemakkelijker met aspirine bestrijden dan met cumarine. Aspirine is bovendien even goed.

Onderzoekers uit Nederland, Duitsland en Zwitserland concluderen dit uit een door het Groningse Academisch Ziekenhuis gecoördineerd onderzoek onder 948 patiënten waarin ze aspirine, cumarine en het middel Persantin in combinatie met aspirine met elkaar vergeleken. Het resultaat van deze Cabadas-studie is vandaag gepubliceerd in het Engelse medische tijdschrift The Lancet.

Bij de Cabadas-studie die in 1984 is begonnen is gelet op gebruiksgemak, nieuwe hartziekten, verstoppingen van de by-passes, bloedingen en andere bijwerkingen van de medicijnen en op overlijden van de groepen patiënten die verschillende middelen kregen. Aspirine en cumarine verschillen nauwelijks in medische complicaties, zo blijkt uit de studie, maar aspirine is gemakkelijker en goedkoper in gebruik. Door toevoeging van Persantin aan aspirine stijgen de medische complicaties licht.

De gebruikelijke behandeling in Nederland is met cumarine (merknamen Sintrom en Marcoumar) of met aspirine (acetylsalicylzuur). Cardiologisch Nederland is al lang verdeeld over de vraag of cumarine of aspirine effectiever is voor hartpatiënten.

Patiënten die cumarine krijgen moeten regelmatig door Trombosediensten worden gecontroleerd omdat het gehalte stollingsfactoren, die de bloedstolling in gang kunnen zetten, niet te laag mag worden. Gebeurt dat toch dan wordt de kans op bloedingen groter. De meest beruchte is de hersenbloeding. Bij gebruik van aspirine, vooral in de lage dosering van 50 milligram (een normale hoofdpijnaspirine bevat tienmaal zoveel), zijn controles niet nodig.

Voor de hartpatiënten lijkt aspirine het nu te winnen, maar de ideale dosering is nog niet vastgesteld. Die varieert tussen 30 en 300 milligram. Patiënten die cumarine gebruiken moeten niet op eigen initiatief overstappen op aspirine, maar dat overleggen met hun behandelende arts.